Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's Links

Archief: 2004; 2005; 2006; 2007; 2008; 2009/2010, 2011

Olympisch dagboek Leeuwarder Courant (2008)

6 augustus 2016

15 januari 2016

29 december 2015
26 november 2015

10 november 2014

28 februari 2014
17 februari 2014
21 januari 2014
 
28 december 2013
24 mei 2013
28 januari 2013
2 januari 2013
 
29 december 2012
25 september 2012
5 augustus 2012
2 augustus 2012
21 juni 2012
19 mei 2012
 Jenning stopt met baanwielrennen

Jenning in Worldcup Hongkong

Zilver op favoriete achtervolging

Op
weg naar Rio?

Jenning is Nederlands record ploegachtervolging kwijt

Crowdfunding baanploeg wegens geldgebrek
Jenning mist WK Cali
Winnaar Worldcup in Mexico
 
Prolongatie titel achtervolging
Ongelukkige start wegseizoen

Vijfde op wk achtervolging
Elfde plaats als slotakkoord
 

Twee uit twee op NK Baan
Sterk in Ronde van China
Kikken tijdens Spelen
Record ploegachtervolging

Ontevreden over NK Tijdrijden
Vreugde en verdriet
 Jenning stopt met baanwielrennen

WOLFSHEZE - Jenning stopt per direct met baanwielrennen. De ziekte van Lyme belet hem nog op topniveau te presteren.

Al sinds 2008 heeft Jenning te kampen met ziektes. Eerst hield een schimmelinfectie hem bijna twee jaar aan de kant. Veel later bleek dat de ziekte van Lyme de oorzaak was van alle gezondheidsklachten. Na elke serieuze topprestatie was Jenning hartstikke ziek. Hij heeft er geen zicht op of hij ooit weer honderd procent fit wordt. “Ik zal dus nooit meer op internationaal niveau mee kunnen doen. Dan moet je er een streep onder zetten.”
Jenning maakte op de baan faam als achtervolger. Zo werd hij o.a. vier maal Nederlands kampioen. In 2008 pakte Jenning zilver op het WK achtervolging, achter Bradley Wiggens. In de kwalificaties was hij Wiggens toen nog te snel af. Jenning vindt zelf de overwinning in de Worldcup in Mexico (2014) zijn mooiste: “Ik versloeg daar alle grote mannen.”

Jenning richt zich nu op zijn eigen bedrijfje “Aero Pro”. Het is gespecialiseerd in aerodynamica en live data. Lotto-Jumbo, Cofidis en de KNWU behoren tot de klantenkring.


Jenning in Worldcup Hongkong

HONGKONG - Jenning heeft zich met de Nederlandse achtervolgingsploeg als zevende geplaatst voor de eerste ronde van de World Cup in Hongkong. Met Roy Pieters, Nick Stöpler en Joost van der Burge zette hij met 4.05,247 de zevende tijd neer in de kwalificaties.

De Oranje-ploeg maakt geen kans meer op goud en zilver. Met een goede tijd in de eerste ronde kan het zich nog wel plaatsen voor de strijd om het brons. In de eerste ronde moeten de achtervolgers het opnemen tegen Groot-Brittannië. Die eindigde, met onder anderen Mark Cavendish in de gelederen, als zesde in de kwalificaties.

Jenning is voor het eerst in twee jaar weer geselecteerd voor de nationale achtervolginghsploeg op de baan. Hij kampte met de de ziekte van Pfeiffer. 


Zilver op favoriete achtervolging

ALKMAAR - Jenning heeft maandag 28 december in Alkmaar tijdens het NK baanwielrennen het zilver gepakt op de achtervolging, zijn favoriete onderdeel. In de finale kon hij het niet bolwerken tegen provinciegenoot Wim Stroetinga. In de kwalifikatie ritten had Jenning zich met de tweede tijd (4:31,305) geplaats voor de finale rit tegen Stroetinga. De  achterstand bedroeg in die ochtendsessie nog ruim drie seconden. In de avond finale werd Jenning door Stroetinga gedeklasseerd. Hij werd in de voorlaatste ronde ingehaald. Blijkbaar had de inspanning van de ochtend te veel van hem gevergd. 

    
   
Het podium met vlnr Jenning, Wim Stroetinga en Roy Pieters.

Nog geen hoogtepunt
Na de tweede plaats tijdens het NK Omnium een maand geleden ziet Jenning dit nu als een bevestiging dat zijn comeback geslaagd is. "Maar het is nog geen hoogtepunt. De komende maanden hoop ik weer op topniveau te terug te komen." 
Half Januari is de eerste krachtmeting op wereldniveau. Dan start Jenning tijdens de World Cup van Hong Kong in de ploegachtervolging. Roy Pieters, Joost van der Brug en Nick Stopler zijn daar zijn ploeggenoten. Daarna hoopt hij zich via het WK in Londen te plaatsen voor zijn derde optreden tijdens een Olympische Spelen.

De Volharding
Parkhotel Valkenburg heeft het contract met Jenning niet verlengd. De afgelopen twee jaar heeft hij d oor de ziekte van Pfeiffer amper zijn kwaliteiten kunne tonen voor de Limburgse formatie. Komend jaar rijdt Jenning weer voor De Volharding.


Op weg naar Rio?

FRANEKER - Jenning is zondag 22 november in Sportpaleis Alkmaar tweede gewoden op het NK Omnium. Het is zijn eerste podium plaats sinds lange tijd. Jenning is weer langzaam op weg om zich in de achtervolgingsploeg voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te werken. Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd voor hij dat uitzicht 
weer kent.

In januari 2014 won Jenning nog een wereldbekerwedstrijd achtervolging. Een maand later kon hij niets meer: De ziekte van Pfeiffer had hem geveld. Dat was de zoveelste tegenslag in zijn carriere. Pas een half jaar geleden kon hij weer serieus trainen. Twee weken geleden reed hij op de wielerbaan van Roubaix zijn eerste wedstrijd in de ploegachtervolging. Het resultaat was niet 'wereldschokkend', maar het begin was er weer. Een week later ging het in Gent op in een individuele achtervolging al een stuk beter. "Er is duidelijk ruimte voor progressie. Het gaat er nu om dat ik de trainingsprikkels opvoer." En dat resulteerde in de zilveren medaille tijdens het NK Omnium. Alleen Theo Bos moest hij voor laten gaan.

Jenning vertrekt nu met Joost van den Burg (derde op het NK Omnium) naar Lanzarote. Een trainingskamp van twee weken moet hem klaarstomen voor het NK Achervolging, 28 december in Alkmaar. Daar wil hij zich weer in de selectie fietsen. Via de wereldbekerwedstrijd in Hongkong, medio januari en het WK in Londen hoopt Jennign zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.


Jenning is Nederlands record ploegachtervolging kwijt

MEXICO - Jenning Huizenga is zijn Nederlands record ploegachtervolging kwijt. Tijdens de eerste dag van de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Mexico heeft de Nederlandse ploeg zaterdag 8 november een nieuw Nederlands record gereden. 
Het kwartet Tim Veldt, Dion Beukeboom, Roy Eefting en Wim Stroetinga realiseerde over de vier kilometer een tijd van 3:58,235. Dat was de derde tijd. Het oude record, met Jenning als motor van de ploeg, stond op 4:03,033. 
Jenning is al weer geruime tijd uitgeschakeld door de ziekte van Pfeiffer.

In het vervolg is het Nederlandse kwartet niet verder gekomen dan de achtse plaats. De ploeg was geveld door maag en darmstoornissen. Waarschijnlijk door een voesdselvergiftiging.


Crowdfunding baanploeg wegens geldgebrek

FRANEKER - Het moet niet gekker worden. Geldgebrek is er de oorzaak van dat de Nederlandse achtervolgingsploeg op de baan niet naar het WK in Colombia kan. Zelfs deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië is in gevaar. Om zich daarvoor te plaatsen moet op de wereldbeker wedstrijden van de komende twee jaar goed gepresteerd worden. “Het is allemaal heel penibel”, aldus Jenning.

Ride4rio
Deelname aan de Olympische Spelen moet financieel gerealiseerd worden door een crowdfunding actie te starten. Via de website www.ride4rio.nl kan al een donatie gedaan worden voor een bedrag vanaf tien euro. Het streefbedrag is 20.000 euro. De tegenprestatie varieert van gesigneerde foto’s tot geheel verzorgde baanclinics.


Jenning mist WK Cali

FRANEKER - Voor Jenning geen WK baanwielrennen in Cali. Hij is geveld door de ziekte van Pfeiffer. Dit is voor Jenning de zoveelste tegenslag in zijn grillige wielercarrière. Jenning gold als een van de medaillekandidaten voor de individuele achtervolging tijdens het WK Baan, dat van 26 februari tot en met 2 maart in Colombia wordt gehouden. 


Winnaar Worldcup in Mexico

GUADELAJARA - Jenning heeft zijn eerste zege in een Worldcup wedstrijd op zijn conto bijgeschreven. In het Mexicaanse Guadelajara won hij in de finale van de individuele achtervolging van de Argentijn Mauro Agostini. Drie ronden voor het einde van de vier kilometer lange rit zag hij Argentini al in de rug. Jenning finishte met vier seconden voorsprong in zijn snelste seizoentijd van 4 minuten en 21,9 seconden. Jenning had met 4.20,7 ook de snelste kwalificatietijd gereden: 

Jenning is nog vier seconden verwijderd van zijn absolute toptijd. Die dateert van het WK in 2008, waarin hij tweede werd achter Bradley Wiggins. Op het komende WK in Columbia (Cali, 26 februari tot en met 2 maart) hoopt hij in topvorm te zijn. Een medaille is dan zijn doel, het liefst een gouden.


Prolongatie titel achtervolging

APELDOORN - Jenning heeft zijn nationale titel op de achtervolging geprolongeerd. Op de eerste dag van de nationale kampioenschappen baanwielrennen bleef hij in de finale Dion Beukeboom de baas. Op de scratch plaatste Jenning zich voor de finale. Hij won de derde serie.

 In de plaatsingswedstrijden van de achtervolging noteerde Jenning met 04:26,526 de snelste tijd. In de finale nam Jenning het op tegen Beukeboom. Die bleef in de plaatsingswedstrijd 2,7 seconden achter op Jenning. Beukeboom nam in de finale een voorsprong van bijna twee seconden. In de laatste drie ronden nam Jenning het heft in handen en finishte uiteindelijk met 2,6 seconden voorsprong in 04:28,131. Vorig jaar won hij nog in 4:32. Jenning had het zwaar, maar was overtuigd van een geslaagde missie: "Het was een moeilijke rit, maar ik wist dat ik in de tweede helft de zaken recht kon zetten. De tijden zijn beter dan verwacht. Ik sta er nu ook beter voor dan ik vooraf dacht. Mijn piek moet in januari/februari liggen."                                                      Jenning in actie tijdens de finale. 
 

Voorbereiding
Jenning heeft zich de afgelopen maanden voorbereid met o.a. baanwedstrijden op de wielerbaan van Alkmaar. Hij won er met Yondi Schmidt al drie maal het koppelomnium. De afgelopen zomer toonde hij met Yondi ook tijdens Amerikaanse baanwedstrijden een topkoppel te vormen. Daar kregen ze de bijnaam 'Paintrain'. Ze deden de tegenstanders veel pijn met hun sterke rijden tijdens de World Series in Trexlertown.

Nationale ploeg
Met de Nationale achtervolgingsploeg werd Jenning tijdens het EK baanwielrennen in Apeldoorn derde. De ploeg reed er een nieuw Nederlands record. Op de eerste World Cup wedstrijd in
Manchester eindigde de ploeg als vierde. 


Ongelukkige start wegseizoen

FRANEKER - Na het opheffen van de professionele Rabobank ploegen heeft Jenning onderdak gevonden bij het Ruiter Dakkapellen Wielerteam. Zijn debuut voor deze ploeg was in de Omloop der Kempen. Dat bracht hem weinig succes. Na een lekke band en een onzacht contact met een verkeersbord moest Jenning de wedstrijd staken. Een aantal blauwe plekken was het gevolg.

Jenning heeft overigens al wel zijn eerste zege van het seizoen binnen. Hij sloot het DK tijdrijden van District Midden winnend af.

Ook heeft Jenning zich met ingang van dit wielerseizoen over laten schrijven van LWV De Friesche Leeuw naar wv De Volharding.


Vijfde op wk achtervolging

MINSK – Jenning is in het Russische Minsk tijdens het WK baanwielrennen vijfde geworden op de Achtervolging. Hij miste met 4 minuten en 23,278 seconden op een halve seconden de strijd om de medailles. Tijdens de kwalificatierace haalde Jenning zijn Tsjechische tegenstander Vendolsky na drie van de vier kilometer in. Het kostte hem helaas een ronde om geheel over hem heen te komen. “Dat brak me op. Ik reed heel constant op 15,9 en 16,0 seconden. Toen ik moest inhalen gingen de tijden omhoog. Dit is heel erg zuur.” 
Jenning had wel weer pech. De voorbereiding werd kort voor zijn belangrijkste wedstrijd van het baanseizoen verstoord door ziekte. “Maandag werd ik ziek. Daarna heb ik twee dagen op bed gelegen. Toch ging het tijdens de race wel redelijk.”


Elfde plaats als slotakkoord

APELDOORN - Op de laatste dag van het NK baanwielrennen startte Jenning nog in de koppelkoers. Samen met Yondi Schmidt plaatste hij zich via een vijfde plaats in de serie voor de finale. Daarin reikte Jenning niet verder dan de elfde plaats. Zijn provinciegenoot Wim Stroetinga werd met Peter Schep vierde. De zege ging naar de gebroeders Raymond en Michel Kregel. 
In  de puntenkoers, een dag eerder, won Jenning de derde serie. In de finale moest Jenning daarna genoegen nemen met een tiende plaats, ondanks het winnen van de finale sprint.
Al met al toch een geslaagd NK voor Jenning: Titelprolongatie op de Achtervolging en zilver op de Scratch in een sterk veld.


Twee uit twee op NK Baan

APELDOORN – Tijdens het NK Baanwielrennen in Apeldoorn (27 t/m 30 december) heeft Jenning het podium gehaald op twee gestarte onderdelen: de achtervolging en de scratch. Op deze eerste dag prolongeerde Jenning zijn titel op de achtervolging voor Elite mannen. In de kwalificatie noteerde hij met 4:27,153 al de snelste tijd. Daarmee bleef hij Tim Veldt slechts 0,8 seconden voor. De verwachte spannende finale bleef echter uit. Jenning toonde daarin zijn macht en bleef Veldt vijf seconden voor. Toch viel de winnende finaletijd van 4:32,417 enigszins tegen.


Jenning in zijn finale tegen Tim Veldt.

Zilver na goud
Op de tweede dag won Jenning zijn tweede medaille. Op het onderdeel scratch werd hij tweede achter Tim Veldt. Deze twee matadoren van de achtervolging hadden samen met Geertjan Jonkman en Barry Markus een ronde voorsprong genomen. Veldt pakte in de laatste ronde de leiding en daarmee ook de titel. Huizenga won met ruim verschil het zilver.


Sterk in Ronde van China

FRANEKER – Jenning is tweede geworden in het eindklassement van de Ronde van China. Die positie heeft hij vooral te danken aan zijn sterke tijdritten. In de proloog werd Jenning vierde. De ploegentijdrit legde hij met zijn Rabobank Continentalteam als tweede af. Op de voorlaatste dag werd Jenning tweede in de individuele tijdrit. Hij kwam 19 seconden te kort op winnaar Stefan Schumacher. De vijf ritten in lijn eindigden allemaal in een massasprint.


Kikken tijdens Spelen

LONDEN – Jenning is in Londen als zevende geëindigd op de Olympische ploegachtervolging op de baan. Met zijn ploeggenoten Wim Stroetinga, Levi Heimans en Tim Veldt verloor hij de eerste ronde van Rusland. In de strijd om plaats zeven won dit Nederlandse team daarna van Columbia. De Nederlandse ploeg slaagde er in beide ritten niet in het in de kwalificaties gereden Nederlands record (4.03.818) verder te verbeteren. Daarmee is het doel om onder de vier minuten te rijden niet gehaald. Ondanks het iets tegenvallende resultaat heeft Jenning wel genoten. “Het rijden voor zoveel enthousiaste mensen, dat was kikken.”


Record ploegachtervolging

LONDEN - Jenning heeft zich donderdag 2 augustus bij de Olympische Spelen in Londen geplaatst voor de eerste ronde van de ploegachtervolging. Met Wim Stroetinga, Tim Veldt en Levi Heimans reed hij met de Nederlandse ploeg een nieuw Nederlands record van 4.03.818. Daarmee werden ze achtste in de kwalificatieronde. 
Jenning moet het met zijn ploeggenoten daarin opnemen tegen Rusland. Brons is nu het maximaal haalbare, al zal dat een zware kluif worden. In de voorbeschouwing gaf Jenning al aan dat ze bij een hele goede dag vijfde, hooguit vierde zouden kunnen worden.


Ontevreden over NK tijdrijden

EMMEN – Jenning, Fries om útens uit Wolfsheze, is woensdag 20 juni  in Emmen veertiende geworden op het NK Tijdrijden. De oorspronkelijk uit Franeker afkomstige renner was daar niet tevreden over. “Het verschil met de vijf eersten is te groot." Jenning ondervindt nog erg veel hinder van gekneusde ribben. Die liep hij drie weken geleden, in kansrijke positie, op tijdens Olympia’s Tour door Nederland. “Ik had niet verwacht dat het zulke beperkingen op zou leveren.” 'Het beest' Lieuwe Westra, provinciegenoot van Jenning, won zijn eerste nationale titel tijdrijden.


Vreugde en verdriet

FRANEKER - Jenning beleefde een enerverende week in Olympia’s Tour. Een week van hoogte- en dieptepunten, van vreugde en verdriet. Woensdag sloeg hij een geweldige dubbelslag. In Gendringen won Jenningen de tweede etappe en de leiderstrui, nadat hij in de slotfase uit het peloton was ontsnapt. Op de finish versloeg hij nipt zijn twee medestrevers. Op het podium toonde hij daarna zijn emotie en de geweldige vreugde: “Dit is de bekroning van mijn tweede jeugd die ik nu bij Rabobank beleef.” 

Hoe anders was het een dag later. Jenning raakte betrokken bij een valpartij en liep daarbij verwondingen op aan zijn kin en hevige pijn in de borst. In het ziekenhuis bleek hij een gekneusd borstbeen aan de val te hebben overgehouden. Hij kon wel starten in de vierde etappe, maar de glans van zijn leiderstrui was verdwenen. 


Vreugde en……

…..verdriet
In de koninginnenrit kon Jenning geen potten meer breken. In het peloton eindigde hij op grote achterstand. Na een bescheiden klassering (28) in de individuele tijdrit en een finish in de buik van het peloton in de laatste etappe, beëindigde Jenning deze Olympia’s Tour als 31ste  op 19.00 minuten van zijn winnende ploeggenoot Dylan van Baarle.