Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's Links
 

Biografie Jenning Huizenga

Geboren: 29 maart 1984
Woonplaats: Franeker
Opleiding: Mavo, MTS-Werktuigbouw
Beroep: Werktuigbouwkundige

Sport: Wielrennen
Sterke punten: tijdrijden en klimmen
Zwakke punt: explosiviteit
Voorlopig hoogtepunt: overwinning Surhuisterveen 2004; vijfde plaats WK achtervolging Palma de Mallorca
Dieptepunt: valpartijen / ongevallen januari en juni 2004


Actieve sportcarričre begint met voetbal
Jenning Huizenga wordt geboren in een gezin waarin vader Jelte Huizenga de wielersport actief heeft beoefend. Het is dan ook niet vreemd dat Jenning reeds op vierjarige leeftijd op een racefietsje wordt gezet. Zijn sportcarričre begint echter met voetbal. Jenning is zes jaar als hij zich opgeeft bij voetbalvereniging sc Franeker. Tot en met zijn elfde jaar blijft hij voetballen. Hij doorloopt alle eerste elftallen van zijn leeftijdscategorie. Zijn favoriete positie is rechtsbuiten.

Schaatsen
Op zijn twaalfde wordt Jenning lid van de Franeker schaatsclub "De Eskimo’s" Die sport beoefent hij tot en met zijn zeventiende jaar. Gaandeweg zijn schaatscarričre blijkt dat de kracht van Jenning op de langere afstanden ligt. Zijn favoriete afstanden zijn dan ook de 3000 meter (pr. 4 minuten en 24 seconden) en de marathon. In 2000 plaatst Jenning zich voor het NK marathon. Daar bereikt hij een knappe zesde plaats.

Wielrennen zonder licentie
Het wielrennen was hem al die jaren blijven trekken. In 1998 had hij op wielerparkoers ‘het Kalverdijkje’ als 14-jarige in Leeuwarden al eens op een dagkaart aan het Fries jeugdkampioenschap meegedaan. Als enige reed hij nog met toeclips in plaats van clickpedalen. Bij de start kwam hij niet snel genoeg in de pedalen en raakte hij bij zijn leeftijdscategorie achterop. Bij de iets later gestarte jongere leeftijdscategorie kon hij aansluiten en goed meerijden.

Hij had de smaak te pakken. In 1999 reed hij bij de wv Snits een drietal tijdritten bij de jeugd tot en met 16 jaar. Hij won in Warns en Makkum, in Luinjebert werd hij tweede. Zijn tijdritkwaliteiten waren direct duidelijk. Het daarop volgende seizoen won hij zelfs alle tijdritten van de wv Snits.

Nieuwelingen / Junioren
In 2000 neemt Jenning zijn eerste KNWU-licentie. Als tweedejaars Nieuweling wordt hij lid van LWV De Friesche Leeuw in Leeuwarden. Zijn eerste wedstrijd is de Nieuwelingen klassieker Koga Myiata – Race door zuidwest Friesland. Daarin raakt hij na een half uur betrokken bij een valpartij. Als enige van de gevallen renners weet Jenning echter weer aansluiting te vinden bij het peloton en rijdt de wedstrijd vervolgens netjes uit. Maar hij moet wennen aan het rijden in een peloton. Zijn status als tijdrijder bevestigt hij met een derde plaats op het districtkampioenschap tijdrijden en een vierde plaats op het Nederlands kampioenschap tijdrijden.

In 2001, zijn eerste jaar als Junior, worden geen aansprekende resultaten geboekt. Van het ijs stapt hij zo op de fiets. Het feit dat een goede basisconditie daarbij ontbreekt blijft hem het gehele seizoen achtervolgen.

Toch weet hij in 2002 een plaats af te dwingen bij de juniorenploeg van het Brabantse "Bloks". De vierde plaats bij het NK van 2000 sprak bij ploegleider Jelle Nijdam nog tot de verbeelding. Maar de overstap betekende vooral dat Jenning een mooi buitenlands programma in Engeland, Denemarken en Spanje kon rijden. Door een knieblessure en eenzijdige training bleven topklasseringen uit. Een goede tweede plaats in het klimcriterium van Berg en Terblijt is de enige podiumplaats. Omdat de Bloks-ploeg uiteenvalt, gaat Jenning halverwege het seizoen over naar de ploeg "Zeeuws Vlaanderen".

Neo-amateurs
Jenning start zijn tijd als neo-amateur eveneens in het zuiden. In 2003 krijgt hij bij "Breda - Knooppunt" een plaats in een neo-ploeg. Een dergelijke positie was bij een Friese club onmogelijk door het geringe aantal neo-amateurs. Een derde plaats op het kampioenschap tijdrijden van district Zuidwest en een aantal vierde en vijfde plaatsen in criteriums zijn dat jaar redelijke resultaten.

Doorbraak
Het tweedejaar bij de neo-amateurs breekt Jenning door. Ploegleider Gauke Nijholt van Otto Ebbens weet hem over te halen voor die Friese wielervereniging de clubcompetitie te gaan rijden. Aanvankelijk blijven resultaten uit. Hij kan in de winter onvoldoende trainen wegens zijn stageperiode voor school. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt hij ook nog ziek en in januari raakt hij betrokken bij een valpartij. De allereerste klassieker van het seizoen in maart kan hij daardoor nog niet uitrijden. Tijdrijden blijkt hem des te beter af te gaan. De tijdritten van Warns (nieuw parkoersrecord) en Luinjeberd wint hij met overmacht. Op het noordelijk districtkampioenschap wordt Jenning eveneens eerste bij de neo-amateurs. In de "A7-classic" laat hij met een fraaie derde plaats zien het rijden van klassiekers toch goed aan te kunnen. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. In voorbereiding naar het NK tijdrijden rijdt hij in een training achter op een auto. Een schouderblessure houdt hem daardoor weer een aantal weken uit competitie.

Op uitnodiging van de stichting "Diamant van het Noorden" rijdt Jenning begin juli een meerdaagse wedstrijd in Noorwegen. Daar komt hij langzaam weer in wedstrijdconditie. Een trainingstage in de Ardennen maken hem vervolgens klaar voor topvorm in de maand augustus. Binnen een week wint hij die maand de Ronde van Appelscha en de aansprekende Ronde van Surhuisterveen. In de meerdaagse Ronde van Antwerpen doet hij met een derde plaats in de proloog weer van zich spreken als tijdrijder.

Opleiding team Moser-AH
Direct na de finish van de Ronde van Appelscha wordt Jenning benaderd door een vertegenwoordiger van het semi-professionele wielerteam Moser-AH. Na de overwinning in Surhuisterveen kloppen "Bert Story-Piels" en "Löwik-Tegeltoko" bij hem aan. Jenning geeft uiteindelijk zijn woord aan het noordelijke georiënteerde team van Moser-AH. Het te rijden programma en het feit dat hij voor eigen kansen kan rijden geven de doorslag bij zijn keuze.

Continentalteams
In 2006 is er voor Jenning geen plaats meer in de met Skill gefuseerde Moser-ploeg. Jenning maakt de overstap naar het continentalteam "Cyclingteam Jo Piels". Ondanks vijf overwinningen verblijft Jenning ook daar maar één seizoen. Jo Piels wil het accent meer leggen op de neo-amateurs. Die status heeft Jenning in 2007 niet meer.
Voor 2007 vindt Jenning onderdak bij het continentalteam "Löwik Meubelen". De Ploegleiders Herman Snoeijink en Sjoerd Koster (Leeuwarden) waren onder de indruk van de overmacht waarmee Jenning een aantal wedstrijden had gewonnen. Volgens hen moet er nog meer inzitten.

Baanwielrennen
In september 2006 debuteert Jenning op de baan. En hoe! Tijdens het Nederlands kampioenschap eindigt hij als derde. Bondscoach Peter Pieters neemt hem op in de nationale baanploeg. Daar wordt hij direct een vaste kracht voor de ploegachtervolging. Op het WK van Palma de Mallorca (maart 2007) eindigt Jenning verrassend als vijfde op de individuele achtervolging. Met de baanploeg bereikt hij een zevende plaats. Met zijn prestaties op de baan heeft hij een nominatie gekregen voor de Olympische Spelen van Peking 2008.

Doelsteling
Jenning wil zijn pijlen richten op de baan. Hij wil zich plaatsen voor Peking en daar goed presteren. "Mijn toekomst ligt op de baan", aldus Jenning na zijn succesvol debuutjaar.