Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's LinksARCHIEF 2011

 


30 december 2011
28 december 2011
6 november 2011
26 oktober 2011
25 oktober 3011
25 oktober 2011
10 oktober 2011
19 september 2011
29 augustus 2011
21 augustus 2011
25 juli 2011
22 juni 2011
05 juni 2011
17 mei 2011
9 mei 2011
26 maart 2011
16 maart 2011
24 februari 2011
19 februari 2011
12 februari 2011
01 januari 2011

Zilver na goud
Met overmacht kampioen achtervolging
Brons met achtervolgingsploeg
Jenning naar Continental Team Rabobank 
In gesprek met Rabobank
Jenning toont weer glorie  
Twee baanzeges in Aigle
Zege in tijdrit Tour de Moselle
Naar brons in Omloop Trynwalden
Jenning op hoogtestage
Jenning zesde in Burdaard
Gefrustreerd naar brons op NK tijdrijden
Met overmacht naar zesde titel DK tijdrijden  
Teleurgesteld na mislukte proloog
Sterk optreden in klassiekers
Jenning teleurgesteld
Deelname WK baan verzekerd
Manchester, plaats voor een glorieuze comeback
Jenning weer wereldtop
Jenning start in WB Manchester
Sterke afsluiting NK


Zilver na goud

APELDOORN – Na het goud op de achtervolging heeft Jenning op de tweede en derde dag van het NK baanwielrennen nog een zilveren plak gepakt. Op het onderdeel scratch eindigde hij woensdag na seriewinst als tweede in de finale. Op winnaar Tim Veldt (Amsterdam) kwam Jenning in de eindsprint een wiellengte tekort. Hoewel verrassend was hij toch niet helemaal tevreden met zijn zilveren medaille. ”Ik voelde mij erg goed en had de laatste twee rondjes eigenlijk volle bak moeten gaan.”

Een dag later ging Jenning in de puntenkoers voor een derde kans op succes. In de eerste kwalificatie werd hij derde met 9 punten. Daarmee plaatste Jenning zich gemakkelijk voor de finale. De dertig finalepunten leverden hem een achtste plaats op. Nick Stopler (Woerden) won verrassend met 62 punten, voor Tim Veldt (57) en Wim Stroetinga (Oldeberkoop, 53).


Met overmacht kampioen achtervolging

APELDOORN –  Jenning is dinsdag 27 december in Apeldoorn Nederlands kampioen geworden op de individuele achtervolging. Daarvoor hoefde hij alleen de kwalificatierit te rijden. In die rit tegen Roy Pieters legde hij de 4 kilometer af in de snelste tijd van 4 minuten en 26,917 seconden. Daarmee plaatste hij zich ruim voor de finale. Levi Heijmans (4.32,920) zou daarin zijn tegenstander zijn, maar die trok zich terug. “Levi kwam direct na de kwalificatieritten al naar mij toe dat hij de finale niet zou rijden. Hij had keelproblemen.” Jenning werd daarmee tot kampioen verklaard. “Dat haalt de glans wel een beetje van de titel af, maar ik ben er wel blij mee. Dat ik zonder specifiek op de baan te trainen zo’n snelle tijd heb neergezet geeft me veel vertrouwen.”
Jenning op weg naar de nationale titel.

Na zijn laatste wereldbekerwedstrijd in Astana heeft Jenning vooral veel duurtrainingen op de weg gedaan. Daarvoor is hij met de baanselectie op trainingskamp in Zuid Afrika geweest. “We hebben daar goed kunnen trainen. Het doet me goed dat ik blijkbaar gemakkelijk van de weg op de baan kan overstappen.”

Het baanseizoen staat voor Jenning in het teken van de Olympische Spelen in Londen. Het is wat dat betreft jammer dat de individuele achtervolging geen Olympisch nummer meer is. Met de nationale ploegachtervolging zijn de kansen op een medaille niet reëel. “Het gat met de derde plaats is te groot. Als we goed zijn kunnen we vijfde worden, als we slecht zijn zevende. Maar de Olympische Spelen is zo uniek, dat wil ik niet missen.”


Brons met achtervolgingsploeg

ASTANA – Jenning 1s met de Nederlandse achtervolgingsploeg als derde geëindigd tijdens de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Astana (Kazachstan). Met zijn ploeggenoten Levi Heimans, Arno van der Zwet en Wim Stroetinga versloeg hij in de strijd om het brons Denemarken ruimschoots met meer dan zes seconden voorsprong. Na een sterke laatste kilometer noteerde het Nederlandse kwartet zelfs een nieuw Nederlands record met 4 minuten en 4,035 seconden. Rusland won de ploegachtervolging in 3.56,127. In de finale versloeg het Australië met ruim 5 seconden verschil.

Op de individuele achtervolging miste Jenning op 0,3 seconde de strijd om het brons. Hij legde de 4 kilometer af in 4.24,536. Daarmee werd hij vijfde.


Jenning naar Continental Team Rabobank 

FRANEKER - Jenning (27) rijdt het komend seizoen voor het Rabo Continental Team. Hij is een contract van een jaar overeen gekomen. Jenning rijdt dan een gecombineerd baan-wegprogramma.
"Jenning gaat bij ons rijden als baan-wegrenner. Hij wil zich in eerste instantie helemaal richten op de Olympische Spelen en daarna zich verder ontwikkelen op de weg", verklaart ploegleider Piet Kuys op de Rabosite. Hij ziet goede mogelijkheden in de achtervolger. "Hij heeft al laten zien dat hij op de weg zijn mannetje staat. Bij ons
krijgt hij de kans verder aan die kwaliteiten te schaven, maar hij krijgt ook alle medewerking om zich te richten op zijn baancarrière 

Jenning Huizenga naar Continental Team 
(Bron: www.rabosport.nl)

In gesprek met Rabobank

FRANEKER/WOLFSHEZE -Jenning gaat het Ubbink-Koga cyclingteam verlaten. Hij is voor volgend seizoen althans niet opgenomen in de selectie van de nieuwe KOGA ploeg. Het schijnt dat Jenning in gesprek is met de Rabobank. De Leeuwarder Courant meldt daarover het volgende: "Jenning Huizenga gaat Koga verlaten. Hij is in gesprek met het continental team van Rabobank. Hij wordt als baanspecialist aan het team toegevoegd, maar zal ook veel op de weg rijden." Het zou een mooi vervolg zijn van zijn carrière. 


Jenning toont weer glorie

APELDOORN – Jenning heeft zondag 23 oktober op de laatste dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn weer iets van zijn oude glorie laten zien. Op zijn favoriete onderdeel, de achtervolging over 4 kilometer, werd hij derde op slechts 0,35 seconde van de winnaar. Op de scratch eindigde Jenning op de vierde plaats. Deze twee onderdelen maakten deel uit van het Omnium, een serie van zes nummers. Zijn andere resultaten waren bescheidener van aard. Het omnium begon met de puntenkoers over 30 kilometer, die hij als twaalfde afsloot. Eenzelfde resultaat bereikte Jenning op de ‘sprint’ met vliegende start over een ronde. De afvalkoers leverde en vijftiende plaats op. Op de afsluitende tijdrit over 1 kilometer werd Jenning dertiende. Deze resultaten leverden een elfde plaats op voor het Omnium.
Op de eerste dag van het Europees kampioenschap reed Jenning in de nationale achtervolgingsploeg naar een teleurstellende vijfde plaats. Sterk waren de laatste ronden waarin Jenning de ploeg op sleeptouw nam en de snelste laatste kilometertijd liet noteren.


Twee baanzeges in Aigle

AIGLE - Jenning heeft het afgelopen ‘weekeinde’ in het Zwitserse Aigle twee zeges behaald. Op 6 oktober won hij de afvalkoers van de driedaagse baanwedstrijden van Aigle. Vrijdag 7 oktober zegevierde Jenning op zijn specialiteit. Hij legde de achtervolging over vier kilometer af in 4 minuten en 29,687 seconden. Hij versloeg ploeggenoot Tim Velt met 2,3 seconden voorsprong.

Op de scratch over 15 kilometer werd Jenning negende, de scratch over 8 kilometer leverde hem een vierde plaats op. Voor de koppelkoers werd Jenning gekoppeld aan de zwakke Ryan Sabga uit Trinidad. Daarmee eindigde hij in het algemeen klassement op een dertiende plaats.


Zege in tijdrit Tour de Moselle

THIONVILLE – Jenning heeft afgelopen weekeinde een voor hem belangrijke tijdrit gewonnen in de tweede etappe van de internationale professionele meerdaagse Tour de Moselle. Als lid van de nationale baanselectie legde hij het 16 kilometer lange parkoers af in 20 minuten en 19,52 seconden. Dat was goed voor een gemiddelde snelheid van 47,252 kilometer per uur. Jenning had ruim 25 seconden voorsprong op Quick Step coureur Eliot Lietaer. 
De overige etappes reed Jenning ook zeer sterk. Na een 37ste en een 16e plaats in de eerste en derde etappe, was zijn zesde plaats in de slotetappe goed voor een derde plaats in het eindklassement. De eindzege was voor de Franse belofterenner Emiloin Viennet. Lietaer werd tweede.

J
enning op het podium na zijn tijdritzege.

Vorige week reed Jenning ook al een sterke tijdrit. In de Driedaagse van Cherbourg eindigde hij als derde in de tijdrit. Met een 10e en 29ste plaats in beide andere etappes werd Jenning 16e in het eindklassement.


Naar brons in Omloop Trynwalden

GYTSJERK – Jenning is zaterdag 27 augustus in het Friese Gytsjerk als derde geëindigd in de Omloop van de Trynwalden. Jenning reed in de finale weg uit het uitgedunde peloton. Tot dat moment deed hij afstopwerk voor zijn ploeggenoot Rene Hooghiemster uit Drachten. Hooghiemster reed solo naar de winst, nadat hij zijn vluchtmakker Tim Veldt had gelost.


Jenning op hoogtestage

GRANADA - Jenning heeft in de Spaanse Sierra Nevada drie weken hoogtestage ondergaan. Onder leiding van bondscoach Robert Slippens heeft hij zich op 2300 meter hoogte voorbereid op het komende baanseizoen. De inspanningen moeten leiden tot kwalificatie voor de Olympische Spelen. "De eerste dagen van de hoogtestage was het even aanpassen aan de omstandigheden. De ijle droge lucht en warmte. Daarna zijn er onder de felle zon volop kilometers gemaakt rondom Granada." aldus Jenning.

Op de weg heeft het vrijdag 19 augustus al tot resultaat geleid. In de profwedstrijd Dutch Valley Classic, met start en finish in Veenendaal, kon hij zich gemakkelijk handhaven in de eerste groep. Jenning finishte uiteindelijk als 45ste in de door Jan Bos gewonnen wedstrijd.


Jenning zesde in Burdaard

BURDAARD – Jenning was het afgelopen weekeinde weer eens in een Friese wielerwedstrijd te bewonderen. De tegenwoordig in Wolfsheze woonachtige Franeker wielrenner stond zaterdag 23 juli aan de start van het criterium van Burdaard. Jenning eindigde als zesde. Al vroeg in de wedstrijd nam hij plaats in een achtman sterke kopgroep. Mede door de barre weersomstandigheden is die kopgroep niet meer teruggepakt door het peloton. Maar 33 van de 94 gestarte renners reden de wedstrijd uit. René Hooghiemster, ploeggenoot van Jenning, won.


Gefrustreerd naar brons op NK tijdrijden

VEENDAM - Jenning is woensdag 22 juni als derde geëindigd op het NK tijdrijden voor Eliterenners zonder contract. In Veendam gaf hij na 46,4 kilometer 33 seconden toe op winnaar Giel de Nijs. Als hij geen lekke band had gekregen was hij wellicht als kampioen gehuldigd. Jenning kwam dan ook balend over de finish. "Ik heb dit jaar nog geen tijdrit zonder pech gereden. Deze lekke band heeft me zeker een minuut gescheeld." Met die wetenschap zou het Wilhelmus voor hem geklonken hebben. Maar "als..." telt helaas niet. Ten opzichte van Stef Clement (56.56), winnaar bij de profs, gaf Jenning 3.17 toe.


Met overmacht naar zesde titel DK tijdrijden  

ZUIDWOLDE – Jenning  heeft dinsdagavond 31 mei met overtuiging zijn zesde Noordelijke titel tijdrijden in de wacht gesleept. Jenning was in Zuidwolde oppermachtig bij de Eliterenners. Met de winnende tijd van 20 minuten en 59.26 seconden bleef hij naaste concurrent en ploeggenoot Rene Hooghiemster (Drachten) liefst 1 minuut en 13 seconden voor. Jord Veslinga (Makkum) werd derde in 22.13.44.
Het was Jennings zesde DK titel tijdrijden. Eerder won hij in 2004 t/m 2006 (Beloften) en 2007 t/m 2008 (Elite) Voor Jenning was het de eerste serieuze overwinning na twee jaar kwakkelen met de gezondheid en een jaar terugkomen op niveau.


Teleurgesteld na mislukte proloog

HOOFDDORP – Jenning had zich van de proloog van Olympia’s Tour heel wat anders voorgesteld. Alles had hij erop gezet. Tijdens het WK achtervolging in maart te Apeldoorn kondigde hij zijn dadendrang al aan: “Zet maandag 16 mei maar in de agenda, de proloog van Olympia’s Tour.” De lengte van het parkoers van 4.7 kilometer was hem ook op het lijf geschreven.

Gisteren lag zijn kans op winnen al na 20 meter letterlijk op de grond. Zijn ketting sloeg over. “Dan trap je plotseling in het niets en lig je op je smoel”, was zijn teleurgestelde reactie. Jenning verzamelde al zijn moed en stapte weer op. Hij finishte uiteindelijk als laatste op 1 minuut en 10 seconden van de Australische winnaar Luke Durdridge.

Voor alle zekerheid liet Jenning na afloop in het ziekenhuis foto’s maken van zijn pijnlijke heup. Daar is geen breuk geconstateerd. Voor de eerste etappe is hij toch weer opgestapt. Jenning finishte in de derde groep op 19 seconden.


Sterk optreden in klassiekers

FRANEKER - Jenning toont de laatste weken goed in vorm te zijn. Zijn sterkste wedstrijd was de zware Molenomloop door de Schermer. Op 1 mei trotseerde hij in het Noord-Hollandse polderland de harde wind en maakte als laatste de sprong naar een grote kopgroep. In het zicht van de finish ontsnapte daaruit ploeggenoot Sipke Zijlstra. Die won. Jenning werd sterk vierde. Een week eerder werd Jenning 51ste in de Zuidenveldtour en 77ste in de ronde van Noord Holland. 
Afgelopen weekeinde scoorde Jenning twee top-twintig klasseringen. Zaterdag 7 mei kwam hij als elfde over de finish. Een dag later won Jenning In de Omloop der Kempen de sprint van zijn groep en werd daarmee twintigste.


Jenning teleurgesteld

APELDOORN - Jenning is er donderdag 24 maart tijdens de individuele achtervolging van het WK baanwielrennen in Apeldoorn niet in geslaagd voor een sensatie te zorgen. Ruim drie jaar na zijn vorige, zilveren, WK werd Jenning in de kwalificaties uitgeschakeld. Hij was zeer teleurgesteld over zijn tiende plaats. “Het was een slechte tijd (4.30,687). Het liep niet, ik had totaal geen power, was slap.” De Australische wereldrecordhouder Bobridge werd kampioen in 4.21,141.

Baanploeg zesde
Hoe anders was het een dag eerder. In de ploegachtervolging nam Jenning zijn ploeggenoten Tim Veldt, Levi Heimans en Arno van Zwet de laatste drie ronden als een echte tempobeul op sleeptouw. Daarmee leidde hij de Nederlandse ploeg in 4.06,552 naar de zesde plaats. “Dat resultaat was erg belangrijk. Daarmee hebben we belangrijke punten gepakt voor de Olympische Spelen 2012.”


Jenning, geconcentreerd voor de start.

  

 

 

 

 

 


Deelname WK baan verzekerd

APELDOORN - Jenning is verzekerd van deelname aan het WK Baanwielrennen in Apeldoorn. Bondscoach Robert Slippens maakte dat dinsdag bekend. Jenning start volgende week op de individuele - en de ploegachtervolging. Hij rijdt dan op een nieuwe fiets. Met de Olympische Spelen van Londen 1912 in zicht heeft KOGA een nieuwe baanfiets voor het duurwerk ontwikkeld, de 'Tee Tee Track'. Bij deze fiets ligt de nadruk op stroomlijn en geometrie. Alle renners die op de duuronderdelen starten hebben de fiets al een week getest en zijn zeer enthousiast.


Manchester, plaats voor een glorieuze comeback

MANCHESTER - In Manchester beleefde Jenning zijn comeback op wereld niveau. Tijdens de laatste WC baanwedstrijd werd Jenning daar vierde op de individuele achtervolging en vijfde op de ploegentijdrit. Johan Vellinga van het Friesch Dagblad had daarna en interview met hem. Hij spreekt over een perfecte plaats voor een glorieuze comeback. Voor het volledige interview: zie  http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=53835 


Jenning weer wereldtop

MANCHESTER – Jenning is bijna terug aan de wereldtop van de individuele achtervolging. Tijdens de Worldcup baanwedstrijden in Manchester belandde hij vrijdag 18 februari net naast het podium. Met dit resultaat heeft Jenning zich vrijwel zeker geplaatst voor de individuele achtervolging van het WK, dat eind maart in Apeldoorn wordt gehouden.

Jenning plaatste zich met 4 minuten en 22.805 seconden als vierde voor de halve finale. Daarin nam hij het op tegen de Nieuw-Zeelander Marc Ryan. In de kwalificaties bleef Jenning 1,2 seconden bij Rayan achter. In de directe confrontatie gaf hij 2,3 seconden toe en finishte in 4.27.254. Halverwege had Jenning nog de leiding.   Rohan Dennis uit Australië won in 4.15.615. Hij versloeg in de finale Gerant Thomas uit Groot Brittannië (4.16.477).


Jenning start in WB Manchester

NIEUWEGEIN – Bondscoach Robert Slippens heeft Jening aan gewezen voor deelname aan de Wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Manchester. Volgend weekeinde start Jenning daar in de ploegachtervolging en de individuele achtervolging. Het is zijn eerste internationale wedstrijd op wereldniveau sinds zijn langdurige en mysterieuze ziekte. In Manchester krijgt Jenning zijn enige en laatste kans om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap baanwielrennen. Dat wordt eind maart in Apeldoorn georganiseerd.


Sterke afsluiting NK

APELDOORN - Jenning heeft zich op de laatste dag van het Nederlands kampioenschap baanwielrennen nog eens goed laten zien. Hij sloot zijn NK af met een vijfde plaats op het onderdeel Puntenkoers. In de eerste kwalificatie race hield Huizenga zich nog betrekkelijk rustig. Plaatsing was het doel en zijn tiende plaats (met tien punten) was daarvoor voldoende. In de finale streed Huizenga volop mee voor de punten. Na een sterk gereden wedstrijd verzamelde hij 34 punten. Daarmee eindigde Huizenga als vijfde. De titel is behaald door Raymond Kreder (Zevenhuizen, 59 punten). Roy Pieters (Zwanenburg, 50) en Barry Markus (Hoofddorp, 41) werden tweede en derde.