Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's LinksARCHIEF 2008

 

19 december 2008
19 oktober 2008
17 augustus 2008
15 augustus 2008
15 augustus 2008
14 augustus 2008
14 augustus 2008
30 juni 2008
11 juni 2008
06 juni 2008
16 mei 2008
07 mei 2008
28 maart 2008
26 maart 2008
10 maart 2008
17 februari 2008
07 februari 2008
21 januari 2008

 

Jenning wint Sportprijs Franekeradeel
Mysterieus virus houdt Jenning aan de kant
Jenning gepasseerd voor ploegachtervolging  
Deelname ploegachtervolging onzeker
Jenning onverklaarbaar laatste
Olympisch stuur voldoet niet
Jenning maakt zich op voor Olympisch debuut  
Jenning in windtunnel  
Noordelijk kampioen tijdrijden
Jenning put vertrouwen uit klassiekers  
Jenning verrast zichzelf in Batavus Pro Race
Winst in Heerenveen
Deceptie met achtervolgingsploeg
WK-zilver na fabelachtige kwalificatie
Ontmoeting met Tiemen Groen
Vierde en zesde in Kopenhagen  
Jenning tweede in omnium Alkmaar  
Zilver achtervolging WC Los Angeles

 
Jenning wint Sportprijs Franekeradeel

FRANEKER – Woensdagavond 17 december heeft Jenning in de Koornbeurs te Franeker de sportprijs van de gemeente Franekeradeel ontvangen. Hij had concurrentie van nog acht genomineerde sporters en sportploegen. Jenning is geëerd voor zijn prestaties in het afgelopen jaar: Nederlands kampioen achtervolging op de baan van Alkmaar, tweede op het WK achtervolging in Manchester en afgevaardigd naar de Olympische Spelen in Peking. Jenning was er zeer mee vereerd. “Ik zie het als een stuk erkenning en waardering voor mijn prestaties.”

Het afgelopen jaar was er een met hoogtepunten en dieptepunten. Met name het optreden tijdens de Olympische Spelen viel zwaar tegen. Tegen beter weten in, met het idee dat het misschien nog goed zou komen, reisde hij af naar Peking. Een aantal opeenvolgende luchtweginfecties knaagden aan zijn gezondheid en conditie. Door daar te lang mee door te trainen kwam hij in een overtrainingsfase terecht.

Gelukkig kan Jenning nu weer vooruitkijken. Langzaam gaat het beter, al heeft hij nog geen meter gefietst. “Ik ben op zoek naar een nieuw startpunt. Maar het is nog niet bekend waar dat ligt. Op de baan zie ik me dit seizoen niet meer verschijnen. Ik probeer nu een goed wegseizoen te rijden en het volgend seizoen de baan weer op te gaan.”


Mysterieus virus houdt Jenning aan de kant

FRANEKER – Jenning is nog steeds niet in staat een fatsoenlijke training te volgen. Een mysterieus virus belet hem veel arbeid te verrichten. “Het is een Pheiffer-achtig virus, waardoor ik nog weinig kan doen. Het is onduidelijk hoe en waar ik dat heb opgelopen. Ongeveer een maand voor de Olympische Spelen begon het me parten te spelen. Je wilt op dat moment niet opgeven en hoopt dat het op tijd beter gaat”. Dat bleek ijdele hoop, zijn Olympisch optreden eindigde in een bittere teleurstelling. Het herstel kan nog wel even duren. Daardoor is ook nog onduidelijk hoe zijn programma er het komende baanseizoen uit gaat zien. “Het NK baanwielrennen in december zal moeilijk worden. Ik hoop het WK in maart wel te kunnen halen”.


Jenning gepasseerd voor ploegachtervolging

PEKING – Jenning is zondag 17 augustus niet opgenomen in de Nederlandse baanploeg voor de Olympische ploegachtervolging in Peking. Na zijn desastreus verlopen individuele achtervolging hield bondscoach Peter Pieters nog een slag om de arm, maar uiteindelijk heeft hij Niki Terpstra als vervanger aangewezen. 
Toch kwam Terpstra niet aan deelname toe. Op weg naar de wielerbaan zag hij een van rechts komende politie auto te laat. Hij kneep vol in de remmen en kwam ongelukkig ten val. Daarbij brak hij twee gebroken armen. Jens Mouris werd ijlings opgetrommeld om hem te vervangen. De baanploeg kwalificeerde zich nog als vierde voor de kwartfinale. Daarin werden de Nederlanders door Australië verslagen. Levi Heimans, Robert Slippens, Wim Stroetinga en Jens Mouris werden ingehaald.


Deelname ploegachtervolging onzeker

PEKING – De deelname van Jenning aan de Olympische ploegachtervolging is onzeker. Na zijn desastreus verlopen individuele achtervolging staat dat onderdeel voor hem op de tocht. Bondscoach Peter Pieters houdt nog een slag om de arm. Zelf vindt Jenning het niet eerlijk tegenover zijn ploeggenoten om daarin nog te starten.

Eerder vandaag is Jenning uitgeschakeld op de individuele achtervolging. Dat is voor hem een enorme teleurstelling. “Sta je nummer 1 op de wereldranglijst en dan wordt je kansloos naar huis gefietst. Ik lig eruit, te gek voor woorden. Dit is een hard gelach.”  Na afloop van zijn desastreus verlopen race gaf hij enig inzicht in de mogelijke oorzaken. “In de aanloop van de Spelen was ik niet fit. Daarover zijn we niet naar buiten getreden, maar de voorbereiding was daardoor niet goed. Ik heb ingehouden moeten trainen.” Daarbij speelde het probleem met de positie van zijn stuur een rol. De jury heeft een dag voor de wedstrijd zijn naar boven hellend stuur afgekeurd. “Dat heeft me de gehele nacht en ook vanochtend nog bezig gehouden.” Bondscoach Peter Pieters vermoedt dat Jenning de druk niet aan kon. "Dit zijn de Olympische Spelen, je moet sterk zijn om met die druk om te kunnen gaan. Het is een harde leerschool."

De kans is groot dat Jenning door zijn optreden deelname aan de ploegachtervolging op zondag ook mist. “Dat kan ik de jongens niet aan doen. Als ik op vandaag afga, moeten ze het zonder mij doen.” Bondscoach Pieters hield nog een slag om de arm.


Jenning onverklaarbaar laatste

PEKING - Jenning is er vrijdag op de individuele achtervolging van de Olympische Spelen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de volgende ronde. In de kwalificaties noteerde de vicewereldkampioen van Manchester een onverklaarbare langzaamste achttiende tijd van 4.37,097.

Halverwege zijn wedstrijd tegen Hayden Roulston (Nieuw-Zeeland) werd Jenning al ingelopen. Dat moet hem een mentale dreun hebben gegeven. Het dramatische optreden is een grote teleurstelling. Op het middenterrein liep hij na zijn wedstrijd hoofdschuddend rond.
De Britse wereldkampioen Bradley Wiggins was de in de kwalificatie de snelste met een Olympisch record van 4.15,031.


Olympisch stuur voldoet niet

PEKING (ANP) - Jenning moet zijn positie op de fiets enigszins aanpassen. Volgens een internationaal jurylid voldoet het stuur op zijn baanfiets niet aan de richtlijnen.
Jenning trainde de afgelopen anderhalve maand met een licht omhoog hellend stuur. In die, in de windtunnel vastgestelde houding, zou hij een winst van 2 tot 3 seconden kunnen maken.


Jenning maakt zich op voor Olympisch debuut

FRANEKER - Met een indrukwekkende show zijn op 8 augustus de Olympische Spelen van Beijing begonnen. In het “Vogelnest” verklaarde de Chinese president Hu Jintao de 29ste  zomerspelen voor geopend. Op deze Spelen komen tot en met 24 augustus 11.128 atleten in actie, waarvan het merendeel achter zijn nationale vlag het stadion binnenliep. Voor Nederland werd de vlag gedragen door hockeyer Jeroen Delmee.

In totaal doet een recordaantal van 242 Nederlandse sporters mee aan de Olympische Spelen, waaronder Jenning. Op 15 augustus begint zijn eerste Olympische baantoernooi met de kwalificatie voor de individuele achtervolging. Hij start ook in de ploegachtervolging.

De laatste specifieke voorbereiding heeft Jenning in het Belgische Gent gehad. Die baan heeft vergelijkbare afmetingen als de Olympische piste in Peking. Vergeleken met Manchester, waar hij in maart tweede werd op het Wereldkampioenschap, zijn de bochten in Peking scherper, de rechte stukken net iets langer. “Daardoor zijn de tempowisselingen groter. Omdat ik iets lichter rijd dan de meeste concurrenten, hoop ik dat beter op te vangen.''

Vlak voor zijn vertrek naar Peking was Jenning naar buiten toe terughoudend over zijn kansen. “Het zit allemaal zo dicht op elkaar, het hangt van de vorm van de dag af en details kunnen het verschil maken.” Die details liggen mogelijk in zijn fietshouding. Uit fietstunneltesten in Marknesse bleek daaruit nog winst te halen. Jenning heeft die nieuwe houding op de baan getest en is daarover positief. Atletisch gezien is het voor hem geen probleem een andere houding aan te nemen. “Ik ben heel lenig en soepel. Ik kan in elke houding het gewenste vermogen leveren. De nieuwe houding was wel even wennen, maar ik denk dat ik het onder de knie heb. Het is zeker kansrijk in een wedstrijd.”

Of het er inderdaad uitkomt blijkt morgen, vrijdag 15 augustus, wanneer de kwalificaties voor de individuele achtervolging op het Olympische programma staan. Een maal in Peking is hij al iets concreter over zijn kansen: "Als ik hier het niveau van Manchester haal, moet ik dat succes kunnen herhalen.''


Jenning in windtunnel

MARKNESSE – Jenning heeft vrijdag 27 juni windtunneltesten gedaan in Marknesse (Noordoostpolder). Hij wil op die manier zo goed mogelijk voorbereid zijn op zijn deelname aan de Olympische Spelen in augustus in Peking.

Jenning wil niets aan het toeval overlaten. Na contact met KOGA, fietsenleverancier van de wielrenunie KNWU, zijn aerodynamicatesten gedaan in de windtunnel van Marknesse. Diverse pakken, helmen en schoenen, maar ook zijn peperdure baanfiets zijn daarbij onderworpen aan windsnelheden van zestig kilometer per uur. In diverse zitposities van Jenning zijn daarbij weerstanden gemeten. “De minste weerstand levert dan in principe de meeste tijdwinst op. Maar dat hoeft nog niet de definitieve keus te worden. Als je daarbij minder kracht kunt uitoefenen is het weer nadelig. Op de baan in Alkmaar ga ik daarom nog praktijktesten doen.”  


Noordelijk kampioen tijdrijden

VEENDAM – Jenning is dinsdag 10 juni noordelijk kampioen tijdrijden geworden in de categorie elite. Het is zijn vijfde achtereenvolgende tijdrittitel.

Jenning is momenteel bezig met zijn voorbereiding op de Olympische baanwedstrijden. Hij had daarvoor in de ochtenduren nog een training gevolgd. Daardoor stond hij ’s avonds niet optimaal fit aan de start. Toch realiseerde hij met 25 minuten en 31.05 seconden de snelste tijd van de Eliterenners. Jenning bleef John Schouten uit Harderwijk 38 seconden voor. De snelste tijd van de dag kwam met 25.03 op naam van master Steven Sloof uit Groningen. Ook belofterenner Rene Hooghiemster uit Oenkerk was met 25.17 sneller dan Jenning. Daar was Jenning niet ze over te spreken. ”Ik baal ervan dat ik niet de snelste tijd reed. Mijn tijd was ook nog langzamer dan vorig jaar. Ik had de baantraining van vanochtend nog duidelijk in mijn benen.”


Jenning put vertrouwen uit klassiekers

FRANEKER – Jenning heeft goede resultaten geboekt in de Ronde van Limburg en de Parel van de Veluwe. Dat heeft hem veel vertrouwen gegeven voor de komende twee maanden. Daarin ligt het accent op baantrainingen voor de naderende Olympische Spelen in Peking.

Zondag 1 juni is Jenning als 21ste geëindigd in de zware Ronde van Limburg. De eerste klimmen kwam Jenning goed mee. Op een vlak gedeelte van de wedstrijd ontstond een kopgroep van ongeveer twintig renners. Janning was daarin niet aanwezig. Bij een achterstand van twee minuten reed hij er alsnog naartoe. In zijn kielzog kreeg hij twee renners mee. “Op het moment dat wij bij de kopgroep aansloten werd er vooraan opnieuw gedemarreerd. Daardoor brak het in twee groepen. Ik belandde in de tweede groep en daarin heb ik de finish bereikt.”
Jenning was tevreden over zijn optreden in de Limburgse heuvels. “Deze wedstrijd was een goede conditietest. Ik voelde me sterk, maar het verbaast me dat het klimmen zo goed ging. Daar heb ik lange tijd niet specifiek op getraind. Ik heb blijkbaar al een goede inhoud opgebouwd.”

In de Parel van de Veluwe kwam Jenning woensdag 
4 juni in Harderwijk als zevende over de finish. In de beginfase van de wedstrijd werd Jenning opgehouden door een valpartij. “Het was op een smalle weg, daar is het bijna elk jaar raak. Door die valpartij moest ik wel weer aan een inhaalrace beginnen.” Hij sloot vrij gemakkelijk weer aan en door zijn parkoerskennis heeft hij verdere problemen voorkomen. Attent voorin rijden en er is niets aan de hand. Op een smal deel van het parkoers, verderop in de wedstrijd, demarreerde de latere winnaar Lieuwe Westra uit Mûnein. “Daar ben ik naartoe gereden en er ontstond een kopgroep van zes renners. Later kwamen er nog drie renners bij.” 

Jenning, in tweede positie, actief in de kopgroep.

In de kopgroep zaten drie renners van P3 Transfer Batavus. Die probeerden de troef van sprinter Marvin van der Pluim uit te spelen. In de laatste bocht voor de finish hielden zijn ploeggenoten de benen stil. “Daardoor moest ik vol in de remmen en miste ik een goede uitgangspositie voor mogelijk een podiumplaats.” De tactiek van de Batavus formatie mislukte ook nog, want Lieuwe Westra ging er met de welverdiende buit vandoor.

Deze klassieke wedstrijden waren dit seizoen voorlopig de laatste activiteiten op de weg. Jenning gaat zich nu specifiek voorbereiden op de baan. Donderdag 5 juni trainde hij voor het eerst weer met een voltallige baanselectie op de wielerbaan in Alkmaar. Op 4 augustus vertrekt Jenning dan naar Peking. Daar gaat hij op de Olympische Spelen proberen een podiumplaats te veroveren op de ploegachtervolging en de individuele achtervolging. De twee klassiekers van de afgelopen week hebben hem het vertrouwen gegeven dat die missie zal slagen.


Jenning verrast zichzelf in Batavus Pro Race

LEEUWARDEN – Jenning is woensdag 14 mei in het eerste peloton van de Batavus Pro Tour over de finish gekomen. Niet zo zeer zijn 43ste plaats, maar de wijze waarop hij zich in deze Friese profklasssieker manifesteerde, verraste hem.

Jenning reed woensdag zijn eerste klassieker van het seizoen. Zijn eerste criterium in Heerenveen, een week eerder, won hij. Jenning wist niet of hij al klaar was voor een wedstrijd over meer dan 200 kilometer. Na het baanseizoen had hij alleen maar getraind. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, des te beter begon Jenning zich te voelen. “Zo’n eerste wedstrijd is altijd weer even wennen. Tussen de profs wordt ook altijd iets harder gereden. De eerste uren waren wel lastig, maar ik begon steeds beter te rijden. In de finale zat ik in de kopgroep van 25 renners.”

Voor Jenning was het jammer dat in de plaatselijke omlopen van finishplaats Leeuwarden nog een groep renners aansloot. Dat speelde in de kaart van vooral de Belgische Quickstep-ploeg. Voor hen was het een ideale situatie voor een massasprint. Die is door Gert Steegmans prima uitgebuit. Met overmacht ging hij als eerste over de finish, voor de Duitser Marcel Sieberg.

Jenning was tevreden met zijn 43ste plaats. “Het tempo lag in de finale erg hoog, tegen die profs heb ik dan niet veel meer in te brengen. Maar ik ben wel te spreken over mijn prestatie. Het was verrassend dat ik de laatste twee uur steeds beter ging rijden.”


Winst in Heerenveen

HEERENVEEN – Jenning heeft dinsdag 6 mei de wielerronde van Heerenveen gewonnen. Zijn eerste wegwedstrijd na het baanseizoen zette hij solo in winst om. In de laatste ronde liet Jenning zijn vluchtmakker René Hooghiemster (Oentsjerk)alleen achter.

Meer dan 120 renners gingen in het eerste Friese wielercriterium van 2008 van start. Vroeg in de wedstrijd formeerde zich een kopgroep van twintig renners, waaronder Jenning. Deze groep slaagde erin het peloton op een ronde achterstand te zetten.
In de finale werden vanuit de kopgroep diverse demarrages geplaatst. Rene Hooghiemster was daarin zeer actief. Hij leek loon naar werken te krijgen, maar liet zich door Jenning verrassen. Beide renners gingen samen de laatste twee ronden in. Op het moment dat zij weer ingelopen dreigden te worden, demarreerde Jenning. “Rene keek achterom en toen ben ik gedemarreerd. Ik had direct een groot gat.” Met de tijdritkwaliteiten van Jenning was het daarna niet moeilijk meer om de 800 meter naar de finish voorop te blijven. Hooghiemster werd ook nog gepasseerd door Gerrit Möhlmann.


Deceptie met achtervolgingsploeg

MANCHESTER - Na het succes van woensdag, volgde voor Jenning op donderdag tijdens het WK baanwielrennen in Manchester een deceptie. Met de Nederlandse achtervolgingsploeg werd hij in 4.05.302 'slechts' achtste. Toegegeven, Jenning had vooraf rekening gehouden met een tegenvaller. "In de vier wereldbekerwedstrijden van het afgelopen seizoen zaten we steeds bij de eerste vier. Maar het gaat echt om fracties. Als je een mindere dag hebt wordt je zo zevende of achtste." 

De blakende vorm van Jenning alleen was donderdag niet voldoende. Zijn kompanen Levi Heijmans, Jens Mouris en Peter Schep bleven onder hun normale doen. In de laatste kilometer moest Schep zelfs afhaken. Met de achtste plaats plaatst de Nederlandse achtervolgingsploeg zich wel voor de Olympische spelen van Peking.

De zege ging naar Groot-Brittannië. Met een nieuw wereldrecord van 3.56.322 versloegen de Britten in de finale Denemarken met drie seconden. Australië kaapte het brons weg voor Nieuw Zeeland.


WK-zilver na fabelachtige kwalificatie

MANCHESTER - Jenning heeft tijdens het WK baanwielrennen in Manchester de zilveren medaille gewonnen op de individuele achtervolging. In de finale kwam hij vijf seconden tekort op wereldkampioen Bradley Wiggens. In de kwalificatierit tegen dezelfde Wiggins noteerde Jenning de snelste tijd met een fabelachtig nieuw Nederlands en persoonlijk record van 4.16.343.

Teammanager Piet de Wit had het aangekondigd. "Als Jenning fit is kan hij hele mooie dingen laten zien." In de kwalificatierit tegen regerend wereld- en olympisch kampioen Bradley Wiggens liet hij dat direct zien. In een geweldig vlakke race versloeg hij Wiggens met de snelste tijd. In de voorlaatste ronde nam Jenning het initiatief van Wiggens over en won met 0,7 seconde voorsprong. Zijn winnende tijd van 4.16.343 was fabelachtig snel. Een verbetering van het Nederlands record met liefst zeven seconden is een hele grote sprong. Met gebalde vuist en een brede grijns op het gelaat nam hij het applaus in ontvangst. Overigens kreeg Jenning met de kwalificatierit wel gelijk. "Om op het podium te komen moet ik een dik Nederlands record rijden." 

Het zilver was zeker. Zou het goud worden? Wiggens beschikt over veel ervaring, Jenning rijdt pas anderhalf jaar op de baan. In de finale bleek twee ritten kort achter elkaar tot de bodem gaan net iets teveel voor Jenning. "Mijn finale rit was niet goed." Jenning had tot de eerste kilometer de leiding, maar daarna nam Wiggens de kop en stond die niet meer af. Wiggens reed maar een seconde langzamer dan in de kwalificatierit, Jenning moest zeven seconden toegeven op zijn eerdere toptijd.

De Britse baancoach Chris Boardman was lovend over Jenning. "Huizenga reed een enorm snelle kwalificatierace, maar hij mist de ervaring van Wiggens om hem nu al in de finale te verslaan." Danny Nelissen, verslaggever bij Eurosport, was ook zeer positief over Jenning. "Nederland kan zeer en zeer tevreden zijn over het rijden van Jenning. Hij is nog jong en moet gewoon vooruit kijken. We zullen nog veel van hem horen. Jenning heeft definitief zijn naam gevestigd."


Ontmoeting met Tiemen Groen

FRANEKER - Ter voorbereiding op het WK baanwielrenmnen is Jenning enkele weken in Zuid-Afrika op trainingskamp geweest. Met de nationale baanselectie verbleef hij in het plaatsje Paarl. Tijdens de laatste trainingsrit beleefde hij een historische ontmoeting met Tiemen Groen, de vermaarde achtervolger uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.  

Van 26 tot en met 30 maart worden in Manchester de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen gehouden. Ter voorbereiding had de nationale baanselectie van bondscoach Peter Pieters een trainingskamp in het Zuid-Afrikaanse Paarl belegd. In die omgeving was het volgens Jenning goed toeven. “Het waren ideale trainingsomstandigheden. Goed weer en ideale parkoersen voor baanwielrenners. Het ging er veel op en af, zonder dat het echt stijl werd. We konden er goed intensieve trainingsblokken doen. Ik ben er veel sterker van geworden.”  

Tijdens de laatste trainingsrit van ruim zes uur reed een icoon van het Nederlandse baanwielrennen mee. Op uitnodiging van teammanager Piet de Wit had Tiemen Groen in het begeleidingsbusje plaatsgenomen. Op zich een unieke situatie. Tiemen Groen is in de jaren ’60 vier maal wereldkampioen achtervolging geweest. Na zijn baansuccessen is hij vrij plotseling op 22-jarige leeftijd gestopt. Daarna heeft hij zich lang afzijdig gehouden van de wielerwereld. 

Na de training heeft Jenning kort met Tiemen Groen gesproken. “Dat was wel speciaal. Mijn opa en meneer Groen hebben vroeger samen in antiek gehandeld.”

Terug in Nederland bereidt Jenning zich verder voor op het WK. “Ik moet nu weer specifiek baanritme opdoen.” De lat voor het WK is hoog gelegd. “Ik ga voor twee podiumplaatsen.”


Jenning (l) en Wim Stroetinga (r) ontmoetten de uit het Friese Follega afkomstige Tiemen Groen.
foto: Piet de Wit


Vierde en zesde in Kopenhagen

KOPENHAGEN – Jenning kwam dit weekeinde in Kopenhagen voor Nederland uit in de vierde en laatste Wereldbekerwedstrijd van het baanseizoen. Met de Nederlandse ploeg eindigde hij als vierde op de ploegachtervolging. Op de vier kilometer individuele achtervolging werd hij zesde. Beide prestaties waren goed voor achtereenvolgens de derde en de vierde plaats in het eindklassement.

In de kwalificatieritten van de individuele achtervolging duelleerde Jenning met de Spanjaard Sergi Escobar Roure. Jenning reed een zeer vlakke race met een verval van maximaal 0.2 seconden. Daarmee kwam hij vanuit twaalfde positie na de eerste kilometer, via een negende en een zesde positie tot de zesde eindtijd (4 minuten en 26.128 seconden). Jenning kwam 0.2 seconde tekort om in aanmerking te komen voor de ritten om een podiumplaats. Tegenstander Escobar realiseerde met 4.23.128 de snelste tijd. In de finale versloeg Escobar de Rus Alexei Marchov. In het eindklassement over de vier wereldbekerwedstrijden eindigde Jenning met 20 punten op de vierde plaats.

Met de Nederlandse achtervolgingsploeg (Levi Heimans, Jenning Huizenga, Peter Schep en Niki Terpstra) slaagde Jenning er wel in om voor een podiumplaats te strijden. Ze kwamen als derde uit de kwalificaties. In de strijd om het brons nam de ploeg het op tegen Australië. Daarin kwam het bijna vier seconden tekort. Australië won in 4.05.897 tegen 4.09.539. In het eindklassement eindigde de Nederlandse ploeg met 29 punten op de derde plaats.


Jenning tweede in omnium Alkmaar

ALKMAAR – Elke dinsdagavond worden op de wielerbaan van Alkmaar baanwedstrijden georganiseerd. Op 5 februari werd Jenning daar tweede in een omniumwedstrijd voor koppels. Met koppelgenoot Sipke Zijlstra won hij de koppeltijdrit en de koppelafvalrace. Op de rit in lijn behaalden ze de tweede plaats en de puntenkoers beëindigden ze als vierde. In de afsluitende koppelkoers finishten ze als derde. Omdat het laatste onderdeel drie maal zo zwaar telde kwamen ze zeven punten tekort voor de eindoverwinning. Die ging met tien punten naar Michel en Dennis Kreder.


Zilver achtervolging WC Los Angeles

LOS ANGELES - Jenning is het afgelopen weekeinde in Los Angeles tweede geworden in de wereldbekerwedstrijd achtervolging. In de finale legde hij het af tegen de Amerikaanse baanrenner Taylor Phinney. Met de Nederlandse ploeg werd hij vierde op de ploegachtervolging.

Jenning reed in Los Angeles namens Nederland de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Hij heeft daar een sterke indruk achtergelaten. Op de individuele achtervolging reed hij tijdens de kwalificatieritten met 4.25.042 de snelste tijd. Jenning opende zeer ongebruikelijk met de snelste ronde van allemaal. Halverwege de afstand van vier kilometer lag hij in vierde positie, maar uiteindelijk finishte hij in de snelste tijd: 4.25.042. Daarmee plaatste Jenning zich voor de finale.
De Amerikaan Taylor Phinney was daarin zijn tegenstander. Die rit was zeer spannend. Tot 500 meter had Jenning de leiding. Van 1500 meter tot 2500 meter lag Jenning opnieuw in winnende positie. In de slotfase slaagde Jenning er niet meer in om Phinney te achterhalen, waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats. Jenning noteerde een tijd van 4.28.241, waarmee hij 2.15 seconden tekort kwam op de Amerikaan. Dit was het beste internationale resultaat van Jenning tot nu toe.


Met de nationale achtervolgingsploeg (Heimans, Huizenga, Ligthart en Stroetinga) behaalde Jenning in 4.09.639 de derde kwalificatietijd. Het verschil met de snelste tijd van Denemarken bedroeg slechts 0.6 seconde. De Nederlandse ploeg moest met Oekraïne strijden om het brons. Daarin schoot de Nederlandse ploeg, waarin Ligthart was vervangen door Jonkman, duidelijk te kort. Oekraïne won met ruim vier seconden verschil, waardoor Nederland vierde werd.