Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's LinksARCHIEF 2007

 


30 december 2007
28 december 2007
08 december 2007
07 december 2007
05 december 2007
02 december 2007
18 november 2007 
03 november 2007

30 augustus 2007

16 augustus 2007
16 augustus 2007 
06 augustus 2007
06 augustus  2007
26 juli 2007
23 juli 2007
09 juli 2007 
03 juli 2007

06 juni 2007
23 mei 2007
30 maart 2007
29 maart 2007
24 maart 2007
21 maart 2007
15 maart 2007
12 maart 2007
27 februari 2007
26 februari 2007
21 januari 2007 

Nederlands kampioen achtervolging
Met baanrecord naar finale NK achtervolging
Derde met achtervolgingsploeg
Sterke achtervolging in Peking
Enthousiasme in Peking
Sterk optreden in worldcup Sidney
Jenning naar wereldbeker Sidney en Peking
Astma onder controle
Jenning naar Ubbink-Syntec
Tevreden met resultaat NK tijdrijden
Jenning mist goede uitslag in Ronde van Antwerpen
Jenning zoekt nieuwe ploeg
Jenning solo naar zege in Dalen
Op herhaling in Appelscha
Jenning grijpt naast overwinning Venhuizen
Jenning sterkste achtervolger in De Wilp
Jenning laat pedalen spreken
Vierde tijdrittitel district Noord
Jenning overleeft Olympia’s Tour
Teleurstellend zevende op WK ploegachtervolging
Vijfde op WK achtervolging
Olympische nominatie voor Jenning
Jenning leidt baancompetitie Alkmaar
Jenning tweede in baanwedstrijd
Jenning wint voorjaarswedstrijd
Jenning  naar WK
Jenning zevende in Wereldbeker ploegachtervolging
Debuut met zevende plaats in World Cup

Nederlands kampioen achtervolging

ALKMAAR – Jenning is zaterdag 29 december in Alkmaar Nederlands kampioen geworden op de individuele achtervolging over vier kilometer. Jenning realiseerde in de finale tegen Jens Mouris (Amstelveen) de winnende tijd van 4.28.148. Daarmee reed hij voor de tweede achtereenvolgende dag een baanrecord. In de finale bleef Jenning bijna vier seconden voor op Mouris. Wim Stroetinga uit Oldeberkoop werd derde op vijf seconden. Anderhalf uur na de finale op de achtervolging reed Jenning ook nog de tijdrit over één kilometer. Daarop werd hij vierde in 1.07.277, op een halve seconde van het brons.

Jenning was vooraf de grote favoriet om de achtervolgingstitel van Niki Terpstra over te nemen.Tijdens de kwalificatieritten was hij met drie seconden voorsprong al veruit de snelste. In de finale tegen Jens Mouris won Jenning met vier seconden verschil en realiseerde opnieuw een baanrecord. Daarmee bevestigde Jenning voor alle kenners de verwachtingen. Maar hij bevestigde ook zijn eigen verwachting, hoewel hij die naar buiten toe nooit zo uit. “Ik train hier vrijwel dagelijks met deze jongens. We weten daardoor onderling wel hoe de verhoudingen liggen. Ik had erop gehoopt en het ook wel een beetje verwacht.”


Jenning Huizenga in een vloeiende stroomlijn op weg naar zijn eerste nationale baantitel op de achtervolging.


Een ‘strakke’ Jenning tijdens het spelen van het Wilhelmus. 

Jenning reed de achtervolging tactisch anders dan een jaar geleden. Toen kwam hij langzaam op gang en kon aan het eind van de race sterk versnellen. Dat leverde hem de derde plaats op. Tegenwoordig rijdt hij veel vlakker. “Ik heb meer getraind op het korte snelheidswerk en op de start. Wat je in het begin laat liggen kun je aan het eind nooit meer inhalen. Ik kon nu nog wel iets versnellen, maar dat was niet echt meer nodig. Ik heb aardig vlak gereden en was een seconden sneller dan gisteren tijdens de kwalificatie. Daar ben ik heel erg blij mee.”
Met het uiteindelijke resultaat was hij ook erg blij. “Als voor de eerste keer het Wilhelmus voor je wordt gespeeld, dat is een heel mooi gevoel.”

Bondscoach Peter Pieters was ook zeer tevreden over zijn pupil. “Jenning is een ruwe diamant die we aan het bijslijpen zijn. Hij rijdt elke keer ietsje beter. In deze rit vertrok hij goed en pakte elke ronde 0,1 tot 0,2 seconden op tegenstander Mouris. Hij kan nu een hele race vlak rijden en dat is essentieel voor de achtervolging.”

Internationaal gezien heeft Pieters hoge verwachtingen van Jenning. "Een tijd van 4 minuut 28 op deze baan, dat is een wereldtijd. Hij heeft het echt in zich op wereldniveau op het podium te staan.” Toch is zijn kampioenstitel geen garantie dat hij namens Nederland nu dé man voor de achtervolging is. Pieters: "Het hoofdoel van de wielerbond is de ploegachtervolging. Dat weten de renners. Met Huizenga en Mouris hebben we twee renners die op het individuele wereldpodium kunnen staan. Ze moeten gewoon genoeg punten binnen halen voor de Olympische Spelen en daar krijgen beide renners de ruimte voor.”

Anderhalf uur na de finalerit op de achtervolging en alle plichtplegingen richting de pers stond Jenning voor zijn tweede krachtproef, de tijdrit over één kilometer. Lange tijd stond Jenning tweede, maar die plaats kon hij niet vasthouden. In de laatste twee ritten ging eerst Yondi Schmidt (Hendrik Ido Ambacht, tweede) en als laatste Tim Veldt (Amstelveen, eerste) er onder door. Voor Jenning resteerde een vierde plaats. Zijn commentaar was realistisch: “De tijd viel me nog niet eens tegen, maar met die achtervolging in de benen kwam ik niet meer op gang.”

(Meer foto's op Picasaweb)


Met baanrecord naar finale NK achtervolging

ALKMAAR – Jenning heeft zich vanochtend in Alkmaar geplaatst voor de finale van het Nederlands baankampioenschap achtervolging. In de kwalificaties versloeg hij provinciegenoot Eelke van der Wal (Holwerd). Met de snelste tijd van 4.29.382 noteerde Jenning een nieuw baanrecord. In de finale moet hij het opnemen tegen Jens Mouris (Amstelveen). In de kwalificatie was de marge met Mouris ruim drie seconden.

Jenning beschikte vandaag over stalen zenuwen. Vlak voor zijn kwalificatierit tegen Eelke van der Wal moest hij op last van de jury zijn fiets laten controleren. Beide renners stonden al klaar voor de start. Dat betekende voor beiden een onderbreking van de uiterste concentratie op hun onderlinge treffen. De jury toonde daarmee weinig respect voor de sportieve prestatie waarop beide renners zich voorbereidden. Die controle kon ook een kwartier eerder worden uitgevoerd.

Het oponthoud deerde Jenning niet. In een zeer vlakke race haalde hij Van der Wal vlak voor de streep nog in. Jenning realiseerde in de laatste kwalificatierit van het achtervolgingsprogramma de snelste tijd. Met 4.29.382 reed hij een nieuw baanrecord. Jenning bleef Jens Mouris, zijn tegenstander in de finale, ruim drie seconden voor.

Na afloop was Jenning vrij nuchter over zijn prestatie. "IK kon heel vlak rondjes van 16,5 seconden rijden en ik bleef onder de vier minuten en dertig seconden. Ik heb mijn doel bereikt. Dat ik Mouris drie seconden voor bleef zegt nog niet zoveel. Morgen blijkt in de finale wat de prestatie van vandaag waard is." Het aanwezige publiek was wel onder de indruk van zijn prestatie. Een toeschouwer verwoordde het als volgt: "Als er vier Huizenga’s zouden zijn, dan is Nederland in Peking straks verzekerd van Olympisch goud op de ploegachtervolging." Eerst maar de finale in Alkmaar.


Derde met achtervolgingsploeg

PEKING - Jenning is zaterdag 8 december in Peking derde geworden met de Nederlandse achtervolgingsploeg. Op de Olympische wielerbaan hoefde hij met ploeggenoten Levi Heimans, Jens Mouris en Peter Schep niet eens voluit te gaan. Tegenstander Denemarken viel voortijdig uit. In de kwalificatierondes van deze tweede wereldcup was de ploeg van Jening in 4.07.193 als vierde geëindigd. Net als vorige week in Sidney pakte Groot-Brittannië in Peking de zege.


Sterke achtervolging in Peking

PEKING – Jenning is vrijdag 7 december in Peking tijdens de Worldcup wedstrijd zesde geworden op de individuele achtervolging over vier kilometer. In zijn kwalificatiewedstrijd tegen de Spanjaard Sergi Escobar Roure liet Jenning de klokken stil staan op 4.24.684, een persoonlijk record. Daarmee kwam hij 0,3 seconde tekort voor de halve finales. Het verschil met Bradly Wiggins, de snelste in de kwalificaties, was maar twee seconden. In een sterk gereden race reed Jenning na Wiggins de snelste laatste kilometer. Wiggins won de finale in 4.25.316.


Enthousiasme in Peking

PEKING - Na de baanwedstrijden in Sidney is Jenning nu in Peking voor de tweede worldcupwedstrijd. Hoewel hij in Peking moet wennen aan het temperatuurverschil, is hij in opperbeste stemming. Jening geniet van zijn nieuwe ervaringen dit seizoen en ziet uit naar zijn optreden later deze week. "Peking heeft een mooie baan met korte bochten en lange rechte stukken. Het is en mooie moderne grote hal. De mensen van de organisaties zijn al volop aan het oefenen voor de spelen. Vrijdag mag ik de individuele achtervolging rijden. Zaterdag met de ploeg. Ik heb er heel veel zin in."

Terugkijkend op Sidney is Jening zeer tevreden. "Alle toplanden waren op volle sterkte aanwezig. We reden goed als ploeg en hadden alle koppen dezelfde kant op. De tijden van twee keer 4.07 waren behoorlijk, omdat de baan niet erg snel was. De eerste punten voor olympische kwalificatie zijn binnen!"
Jenning kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn primeur op de tijdrit over één kilometer. "Om mijn start te verbeteren had ik aan bondscoach Peter Pieters gevraagd op de kilometer te mogen rijden, want niemand van de sprinters wilde starten. Met de tijd van 1.05,7 was ik tevreden. Het was een leuke ervaring om als duurrenner tussen de sprinters mee te strijden."


Sterk optreden in worldcup Sidney

SIDNEY – Jenning heeft tijdens de eerste worldcup baanwielrennen van het seizoen een sterke indruk achtergelaten. Met de Nederlandse achtervolgingsploeg werd hij in Sidney vierde. In zijn eerste internationale optreden op de kilometer werd hij twaalfde.

Gangmaker
Het kwartet van de Nederlandse achtervolgingsploeg startte in Sidney met Levi Heimans, Jenning Huizenga, Peter Schep en Robert Slippens. Via de kwalificatiewedstrijden plaatste het zich als vierde voor de halve finales. De achterstand op het snelst gekwalificeerde team Groot Brittannië was drie seconden. In de halve finale trad het aan tegen Team Toshiba. Het verschil van minder dan een seconde in de kwalificatieronde gaf hoop op een bronzen podiumplaats. Dat bleek nog wat te hoog gegrepen. De ploeg met Jenning als gangmaker kwam uiteindelijk bijna vier seconden tekort. Toshiba won met 4.03.248 tegen 4.07.188. Toshiba werd daarmee tweede, voor Nederland was een goede vierde plaats een sterk resultaat. Op het laatste wereldkampioenschap eindigde de Nederlandse ploeg nog als zevende. Groor Brittannië (4.01.196) won in Sidney, Nieuw Zeeland (4.05.301) werd derde.

Snelste slotronde
Als toetje was Jenning ook voor de kilometer tijdrit ingeschreven. Het was de eerste keer dat hij tijdens een internationaal toernooi op deze aftand startte. Jenning reed een sterke race. De start was zwak, maar daarna kwam de trein echt op gang. Met de snelste slotronde van alle deelnemers werd hij uiteindelijk twaalfde. Zijn tijd van 1.05.783 was ruim drie seconden langzamer dan winnaar Michael d’Almeida. Deze Fransman legde de kilometer af in 1.02.588.


Jenning naar wereldbeker Sidney en Peking

FRANEKER – Jenning is door bondscoach Peter Pieters geselecteerd voor de komende wereldbeker wedstrijden baanwielrennen in Sidney en Peking. Hij start met Levi Heimans, Jens Mouris en Peter Schep op de ploegachtervolging.

Jenning begint langzaam in vorm te komen. Hij is klaar voor het komende internationale baanseizoen dat 30 november begint met de wereldbeker in Sidney, gevolgd door die van Peking. "Ik voel me erg goed en de trainingen gaan steeds beter. Ik ben dan ook blij met de verkiezing voor de baanploeg. Eerlijk gezegd had ik het ook wel verwacht, want ik ben gewoon sterker dan mijn concurrenten", aldus een positief gestemde Jenning.

Pas de laatste weken heeft hij zich weer op de wekelijkse populaire baanwedstrijden van Alkmaar gemeten met zijn concurrenten. Dinsdag 13 november werd hij met provinciegenoot Eelke van der Wal nog zevende tijdens een koppelomnium. Van de 22 deelnemende koppels werden ze 14e op de rit in lijn, 6e in de leidersrace, 4e in de puntenkoers, 14e in de afvalkoers en 7e in de koppelkoers. Daarmee scoorden ze 59 punten, goed voor de zevende plaats in de eindklassement.

Een week eerder probeerde Jenning met Jonkman, Heimans en Van der Wal het Alkmaarse baanrecord ploegachtervolging over vier kilometer te breken. Dat lukte net niet. Ze bleven steken op 4 minuten en 18.61 seconden. Het toonde wel aan dat Jenning weer klaar is voor misschien wel zijn belangrijkste baanseizoen, dat moet leiden tot deelname aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking. 


Astma onder controle

FRANEKER - Jenning sukkelt al een paar jaar met zijn gezondheid. Astmatische problemen heilden hem van tijd tot tijd uit competitie. Bij de start van het nieuwe baanseizoen liep hij opnieuw een conditionele achterstand op. Hij bleek de medicijnen tegen astma niet goed te verdragen. Een consult aan een arts van het NOC-NSF op Papendal leverde hem een ander medicijn op. Dat is aangeslagen en nu gaat het weer goed. Jenning heeft er alle vertrouwen in er weer te staan bij de wereldbeker wedstrijden in Sydney en Peking, begin december. 


Jenning naar Ubbink-Syntec

FRANEKER - Jenning heeft een nieuwe ploeg. Per 1 januari 2008 rijdt hij voor het Cycling Team van Ubbink-Syntec. Als achtervolger op de baan met een olympische nominatie komt Jenning daar beter tot zijn recht. "Ik kan me nu helemaal op de baan richten", aldus zijn verheugde reactie. Het Ubbink-Syntec team is een mix van baan- en wegrenners en werkt samen met de KNWU. Het doel is de baanrenners optimaal te laten presteren op de aanstaande Olympische Spelen van Peking 2008. Jenning heeft een contract getekend voor een jaar.

Bij het Ubbink-Syntec team wordt hij ploeggenoot van onder anderen Wim Stroetinga uit Oldeberkoop en het koningskoppel Danny Stam en Robert Slippens. De ploeg staat onder leiding van Ton Welling en John den Braber.

Het contract met zijn huidige ploeg Löwik-Meubelen is niet verlengd, omdat zijn baanambities niet langer overeenkomen met die van de ploegleiding van Löwik.


Tevreden met resultaat NK tijdrijden

ZALTBOMMEL –Jenning is woensdag 15 augustus op het Nederlands kampioenschap tijdrijden als dertiende geëindigd in de categorie Elite. In de omgeving van Zaltbommel was een parkoers van 44,6 kilometer uitgezet. Jenning had 57 minuten en 33.95 seconden nodig om dat traject af te leggen. Bij zijn eerste optreden tussen de professionele wielrenners was hij daar tevreden mee.

Jenning vond het parkoers van het Nederlands kampioenschap lastig. "Op de veelal smalle wegen had je nooit echt voor de wind. Dat maakte het zwaar." Bij Jenning speelde ook nog een aantal andere zaken. Hij reed voor het eerst een tijdrit van bijna 45 kilometer..…. En dan ook nog tussen de profs. Dat vraagt meer concentratie en een betere verdeling van de krachten. Daarnaast voelde Jenning nog de vermoeidheid na de vierdaagse Ronde van Antwerpen. "Drie dagen herstel na zo’n koers is eigenlijk te weinig. De voorbereiding was daardoor niet ideaal om een scherpe tijd neer te zetten." Met deze kennis in het achterhoofd was hij wel tevreden met zijn uiteindelijk dertiende plaats. "Ik heb mijn best gedaan, meer zat er gewoon niet in. Gezien de omstandigheden ben ik wel tevreden."

Professional Stef Clement (Breda) prolongeerde zijn nationale titel met een tijd van 54.11.18.Jenning probeert staande op de pedalen de snelheid er in te houden.


Jenning mist goede uitslag in Ronde van Antwerpen

FRANEKER - Jenning heeft van 9 tot en met 12 augustus met de Nationale Baanselectie deelgenomen aan de vierdaagse wegwedstrijd Ronde van Antwerpen. Een goede klassering ging verloren door een aantal valpartijen in de voorlaatste etappe. Daar was hij zelf gelukkig niet bij betrokken. Het leverde steeds wel zoveel oponthoud op dat de achterstand met de kop van de wedstrijd steeds groter werd. Zijn uitzicht op een goed klassement was daarmee verkeken.

Jenning had in de Ronde van het Gewest Antwerpen twee uitschieters. In de proloog eindigde hij als zevende, een goed resultaat. "Ik was super, ik had graag willen winnen. Jammer dat het niet is gelukt." 
In de ploegentijdrit op de tweede dag eindigde Jenning met de nationale baanselectie als derde. Daar had volgens Jenning meer in gezeten. " We hadden nogal wat pech. Eerst moest Sipke Zijlstra lossen. Daarna reed Eelke van der Wal zijn achterwiel kapot. We moesten de wedstrijd daardoor met vier man voltooien." Na de tijdrit stond Jenning vijftiende in de algemene rangschikking.

De ritten in lijn waren volgens Jenning zeer hectisch. "Het niveau verschil tussen de buitenlandse ploegen en de Belgische clubploegen was vrij groot. Met een peloton van 180 renners over vaak smalle wegen is dat vragen om ongelukken." Vooral de derde dag waren er veel valpartijen. Dat leverde ploeggenoot Wim Stroetinga een gebroken sleutelbeen op. Jenning bleef valpartijen bespaard. Maar hij zat wel steeds achter de valpartijen. Daardoor liep hij uiteindelijk vijftien minuten achterstand op. Zijn klassement was daarmee naar de knoppen. "De laatste etappe heb ik daarom ook niet meer aangedrongen." Jenning is in het eindklassement als 68ste geëindigd.


Jenning zoekt nieuwe ploeg

FRANEKER – Jenning moet na een jaar al weer op zoek naar een nieuwe ploeg. Ondanks zijn vijf seizoenzeges wil de ploegleiding van Lowik-Meubelen het volgend seizoen niet met hem verder. "De ambities van de ploegleiding en mijn eigen ambities komen niet meer overeen". Het breekpunt vormt de baanambities van Jenning. Met zijn Olympische nominatie voor Peking vreest de ploegleiding van Lowik hem weinig in te kunnen zetten.


Jenning solo naar zege in Dalen

DALEN – Jenning heeft zaterdag 4 augustus de wielerronde van Dalen gewonnen. Na honderd kilometer kwam hij solo over de finish. Het was zijn derde criteriumzege van het seizoen.

Jenning had het in het begin van de wedstrijd moeilijk. Als bijschrijver moest hij achteraan starten. Een inhaalrace bracht hem goed voorin, maar dat had veel kracht gekost. Het kwam Jenning daarom goed uit dat de wedstrijd wegens een valpartij enige tijd werd geneutraliseerd. Na het vrijgeven van de wedstrijd ontstond de beslissende kopgroep. Jenning sloot als laatste aan en bracht de kopgroep op een zevental. In korte tijd slaagden zij erin het peloton te dubbelen.

Gezien het verloop van de wedstrijd zat Jenning in een ideale situatie. "Ik had het voordeel dat mijn ploeggenoot Rick Fransen (Saasveld) ook mee was. Vanaf dertig ronden voor het einde demarreerde hij diverse malen, maar ze haalden hem steeds terug. Op achttien ronden voor het einde plaatste ikzelf een felle demarrage". Die konden zijn medevluchters niet meer beantwoorden. Pas na de finish zagen ze hem terug. Met zijn handelsmerk ‘tijdrijden’ haalde Jenning zo zijn derde criteriumzege van het seizoen.


Op herhaling in Appelscha

APPELSCHA – Jenning heeft woensdagavond 25 juli de wielerronde van Appelscha gewonnen. Na negentig kilometer won hij overtuigend de sprint van zijn vluchtmakker Frank Wierstra. Drie jaar geleden won Jenning in Appelscha zijn eerste criterium.

De renners hebben er in Appelscha een prachtige koers van gemaakt. De wedstrijd ontbrandde vrij vroeg met een sterke kopgroep van zes renners. Daarin zaten onder anderen favoriet Arjan Stroetinga, Germ van der Burg en René Hooghiemster. Pas dertig ronden voor het einde slaagde een achtervolgende groep met vijf renners erin om aansluiting te krijgen. Daarin had Jenning zich ook genesteld.  

Er volgde een interessante finale waarin diverse demarrages elkaar opvolgden. Die van Jenning was de beslissende. Alleen Frank Wierstra kon bij hem aansluiten. Dat was voor Jenning ‘kat in’t bakkie’: "Ik voelde me sterk en had gezien dat Frank niet meer zo fris was. Ik was daardoor vrij zeker van de overwinning." In de sprint gaf Wierstra inderdaad geen tegenstand van betekenis. Hooghiemster werd derde.
Voor Jening voelt deze zege als een bevestiging van zijn stijgende vorm. "De conditie wordt steeds beter, ik ben weer op de goede weg."

Jenning ging in Appelscha voor de tweede maal met de armen omhoog over de finish. Eerder deed hij dat in 2004. Destijds was dat zijn eerste criteriumzege. Het vormde de opstap naar de semi-professionele wielerploegen.


Jenning lest zijn dorst na zijn zeer verdiende zege.


Jenning grijpt naast overwinning Venhuizen

VENHUIZEN – Jenning heeft het afgelopen weekeinde naast de zege van de tweedaagse van Venhuizen gegrepen. Na de eerste dag stond hij tweede in het algemeen klassement op twee seconden van Germ van der Burg (Folsgare). In de finale van de zondaagse omloop liet Jenning zich verrassen door de ploeggenoten van Van der Burg. Jenning eindigde als zesde in het eindklassement.

De eerste dag van de derde editie van de tweedaagse van Venhuizen begon zaterdag goed voor Jenning. In de proloog over 5,7 kilometer werd hij derde, op elf seconden van winnaar Germ van der Burg. Slechts ééntiende seconde scheidde hem van de tweede plaats. In het aansluitende criterium eindigde Jenning als 38ste in het peloton. De zege ging naar Patrick Kos. Hij had vier seconden voorsprong op het peloton. 
Jening won onderweg tien seconden bonificatie in tussensprints. Daardoor was hij Van der Burg tot op een seconde genaderd in het algemeen klassement.

De Omloop op de tweede dag werd geteisterd door regen en wind. Daardoor was het veld al bij de eerste doorkomst volledig versnipperd. Vooraan nestelde zich een groep van 25 renners. Daarbij de top uit het klassement. Jenning had zich voorgenomen Van der Burg geen moment uit het oog te verliezen. Dat is hem uiteindelijk opgebroken. Vier ronden voor het eind ontstond een kopgroep van vier renners. "Ploeggenoten van Germ reden ook mee. In plaats van de positie van Germ te verdedigen gingen ze vol mee in de aanval. Daar had ik niet op gerekend. En Germ zelf ook niet", verklaarde Jenning.

Jenning sprong nog wel met een achtervolgend groepje mee, waardoor hij een paar seconden op Van der Burg won. Maar de zege zat er niet meer in. Die ging naar Pim Ligthart. De eindoverwinning was voor Arno van der Zwet, ploeggenoot van Germ van der Burg die derde werd. Voor Jening resteerde de zesde plaats. "Erg jammer. Ik had graag willen winnen", was het enigszins teleurgestelde commentaar van Jening.


Jenning sterkste achtervolger in De Wilp

DE WILP – Jenning is zaterdag 7 juli tweede geworden in de wielerronde van De Wilp. Na tachtig kilometer kwam hij in een zinderende achtervolging vijftig meter te kort op de ontsnapte Jan Hendrik Westra (Műnein).

De wedstrijd in De Wilp was de laatste van de 25ste zesdaagse van het Noordenveld Westerkwartier. Jenning had daarin niets te verliezen. In de tweede wedstrijd in Hoogkerk was hij zwaar gevallen. De daaropvolgende drie wedstrijden kon hij niet starten. Door pijnlijke knieën kon hij zelfs niet trainen. Om te testen of zijn knieën het aankonden was Jenning zaterdag op de fiets van Franeker naar De Wilp gereden. De test pakte goed uit en aldus ging hij van start in De Wilp.

In de snelle beginfase ontstonden de nodige schermutselingen. Dat leverde niet direct geslaagde vluchtpogingen op. Tot na ongeveer twintig minuten het trio Jan Hendrik Westra (Munein), Andrie Weening (Harkema) en Herman Steensma (Opende) een voorsprong nam.

Ruim een uur reed het trio op kop. De voorsprong werd echter nooit groter dan 45 seconden. De vraag was of de vlucht tot de finish zou dragen. Een tijdlang liet het peloton geen nieuwe vluchters toe. Ook pogingen van Jenning kregen –natuurlijk- geen goedkeuring.

In de slotfase liep de voorsprong geleidelijk terug. Bij de kopgroep raakte het beste ervan af. Jan Hendrik Westra voelde dat perfect aan. Tien ronden voor het einde liet hij zijn vluchtmakkers achter en ging er alleen vandoor. In een laatste ultieme poging sprong Jenning acht ronden voor het einde weg. Zijn demarrage was zo fel, dat niemand uit het peloton hem kon volgen. In korte tijd had hij de twee geloste koplopers te pakken. Het verschil met Westra werd gestaag minder, maar die hield stand.

In het zicht van de finish mislukte de sterke achtervolging van Jening alsnog. Vijftig meter scheidden hem van de zege. Hij moest genoegen nemen met een verdiende tweede plaats.

De sprint van het peloton is gewonnen door Sierd Steigenga uit Exmorra.
De eindzege van de zesdaagse ging naar Marco Bos (Roden)


Jenning zet aan, in volle achtervolging op koploper Westra.


Jenning laat pedalen spreken

JISTRUM – Jenning heeft zaterdag 30 juni de wielerronde van Jistrum gewonnen. In de eindsprint van de wedstrijd over tachtig kilometer versloeg hij Ton Slippens (Schagen) en Jan Hendrik Westra (Ureterp).

De wedstrijd in Jistrum ontbrandde laat. Op de fraaie omloop van 2,5 kilometer kreeg niemand de gelegenheid een beslissende voorsprong te nemen. Pas in de slotfase bouwden Jan Hendrik Westra en Sjoerd Douma (Drachten) een kleine voorsprong op. Jenning maakte de sprong naar het tweetal en nam in zijn kielzog Ton Slippens mee. Zo ontstond tien ronden voor het eind de beslissende kopgroep.

In de laatste ronde speelde Jenning het slim. "Ik drong Slippens de kop op en na de laatste bocht ging ik vol over hem heen. Ik heb niemand meer voorbij zien komen". Na afloop was Jenning ingetogen blij met zijn eerste criteriumzege van het seizoen. "Ik ben content met mijn overwinning, maar ik had zondag liever op het Nederlands wegkampioenschap in Maastricht gereden".

Een renner met zijn kwaliteiten hoort daar ook thuis. Na het succesvolle baanseizoen had Jenning onvoldoende rust genomen. Daardoor kwam hij op de weg te laat in vorm en verzamelde geen punten om zich te plaatsen voor het NK. Van de wielrenunie KNWU kreeg hij ook geen dispensatie. Voor een strijdlustige coureur als Jenning is er dan maar één antwoord: de pedalen laten spreken! En dat deed hij zaterdag in Jistrum.


Vierde tijdrittitel district Noord

VEENDAM – Jenning heeft dinsdag 5 juni voor de vierde achtereenvolgende maal de tijdrittitel van het district Noord voor zich opgeëist. Hij won in Veendam in 25 minuten en 17.30 seconden voor het eerst bij de Elite renners. Drie maal was hij de snelste Belofte renner. 

Het wegseizoen verloopt voor Jening dit seizoen nog niet geweldig. Daardoor is hij tevreden met het resultaat. "Ik wilde me plaatsen voor het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Daarvoor moest ik bij de eerste drie rijden en dat is gelukt. Ik reed ook drie seconden sneller dan vorig jaar. Ik ben tevreden."


Jenning overleeft Olympia’s Tour

FRANEKER – Jenning had van Olympia’s Tour door Nederland meer verwacht dan de 92ste plaats die hij heeft bereikt. Na negen zware etappes heeft hij het, naar eigen zeggen, weer overleefd. De hooggespannen verwachtingen werden doorkruist door een forse griep die hem twee weken voor de start in bed hield.

Olympia’s Tour had voor Jenning het eerste piekmoment van het wegseizoen moeten worden. Na een zwaar, maar succesvol winterseizoen op de baan had hij alles op deze Nederlandse etappewedstrijd gezet. Hij had veel trainingstijd gestopt in het verbeteren van zijn verminderde duurvermogen. Jenning was klaar voor de klus, tot hij twee weken voor de start ziek werd. "Ik ben een week ziek geweest, met veel koorts. Dat heeft aan mijn conditie gevreten. Vooral de eerste drie dagen waren zwaar. Daarna ging het elke dag iets beter, maar ik heb nooit kunnen brengen wat ik kan."

In de tijdritten leverde Jenning zijn beste prestaties. Hij werd 37ste in de proloog en 18e in de individuele tijdrit over 17 kilometer. Daaraan kon je zien dat Jenning niet in goede doen was. "Normaal zit ik veel korter op de winnende tijd. Ik verloor nu op zeventien kilometer een minuut en twintig seconden. Dat is dertig tot vijftig seconden te veel."

Tijdens de ritten in lijn heeft Jenning elke dag geprobeerd iets te ondernemen. Dat leidde nooit tot resultaat. Aan het eind van de etappe had hij het daarna moeilijk. Het rijden in zijn favoriete Limburgse heuvels viel hem ook tegen. "Het was al snel duidelijk dat ik niet goed genoeg was om een rol te kunnen spelen. Ik heb toen maar een groep opgezocht en heb de wedstrijd gewoon uitgefietst."

Van de 147 gestarte renners zijn er honderd gefinisht. Jenning is 92ste geworden, op 1:22.30 van de verrassende winnaar Thomas Berkhout uit de Rabobank ploeg. De eerste zes plaatsen in het eindklassement zijn door Raborenners bezet. Marcel Beima uit Hurdegaryp was met een achtste plaats de bestgeplaatste Friese renner.


Teleurstellend zevende op WK ploegachtervolging

PALMA DE MALLORCA – Jenning is vrijdag 30 maart als zevende geëindigd op het wereldkampioenschap ploegachtervolging. Op de gloednieuwe wielerbaan van Palma de Mallorca kwam hij met Ismael Kip, Jens Mouris en Peter Schep tot een tijd van 4.07.775. Dat viel enigszins tegen.

Tijdens de laatste wereldbeker wedstrijden was het verschil met het podium ongeveer een seconde. Dat is in Palma de Malorca niet in zicht geweest. In de laatste aflossing ging het volgens Jenning mis. "Jens Mouris had niet door dat we nog maar met drie man reden. De laatste aflossing liet hij lopen. Het gat dat ontstond kon hij niet meer goed maken. Dat heeft ons veel tijd gekost, anders waren we vijfde of zelfs vierde geworden".

Ondanks deze tegenvaller op de ploegachtervolging keert Jenning met een goed gevoel naar huis terug. "Vooral mijn vijfde plaats op de individuele achtervolging was erg goed. Pas een paar dagen voor de start hoorde ik dat ik moest starten. Dat was een lekkere bonus. Het is me goed bevallen. Dit wil ik wel vaker meemaken".


Vijfde op WK Achtervolging

PALMA DE MALLORCA – Jenning heeft zichzelf een mooi verjaarscadeau gegeven. Donderdag 29 maart, zijn 23ste verjaardag, werd hij verrassend vijfde op de individuele achtervolging van het WK baanwielrennen in Palma de Mallorca. In de kwalificatiewedstrijden reed hij zijn vier kilometer in een nieuw persoonlijke record van 4.25.02. Jenning bleef zelfs een seconde verwijderd van het Nederlands record. Hij bleef de Nederlandse kampioen Jens Mouris (zesde) voor. 
Jenning was op het laatste moment aan de startlijst toegevoegd.


Olympische nominatie voor Jenning

FRANEKER – Zaterdagochtend vroeg is Jenning met de Nederlandse ploeg vertrokken naar de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen op Palma de Mallorca. Zonder daar een meter gefietst te hebben heeft hij al een Olympische nominatie op zak. Bij vormbehoud kan hij dat omzetten in een kwalificatie voor de Olympische Spelen van Beijing 2008.

Jenning heeft nominaties voor de individuele achtervolging en de ploegachtervolging. Hij heeft die verdiend op basis van zijn prestaties in de wereldbeker wedstrijden van het afgelopen baanseizoen.


Jenning leidt baancompetitie Alkmaar

ALKMAAR – Huizenga heeft de leiding genomen in het klassement om de Sinnige Bouw Voorjaarscompetitie. Dinsdag 20 maart werd hij in Alkmaar derde in de derde baanwedstrijd van deze competitie. Daarmee verzamelde hij voldoende punten om de leiding over te nemen van Pim Ligthart.

Eind deze maand worden in Palma de Mallorca het Wereldkampioenschap Baanwielrennen gehouden. Als voorbereiding daarop reed Jenning in Alkmaar met de complete nationale baanselectie mee. Jenning was in de wedstrijd over vijftig kilometer vanaf het begin bij uitlooppogingen betrokken. Al vroeg namen negen renners een ronde voorsprong, waaronder Jenning. Daaruit nam opnieuw een aantal renners een ronde voorsprong. Ook daarbij was Jenning aanwezig. In de slotfase reed Peter Schep solo naar de finish. In de eindsprint om de andere podiumplaatsen is Jenning verslagen door Wim Stroetinga (Oosterwolde).

Klassementsleider Ligthart werd zevende. Jenning heeft nu de leiding overgenomen en staat op 53 punten, drie punten meer dan Ligthart. In verband met zijn deelname aan het WK kan Jenning die positie in de laatste wedstrijd van dinsdag 27 maart niet verdedigen.


Jenning tweede in baanwedstrijd

ALKMAAR - Jenning heeft dinsdagavond op de wielerbaan van Alkmaar een tweede plaats behaald in een A-wedstrijd over 50 kilometer. Het was de tweede wedstrijd in de Sinnige Bouw Voorjaarscompetitie. Hij nam vroeg in de wedstrijd samen met Geert Jan Jonkman en Sander Lormans een ronde voorsprong. Zij moesten ook om de winst sprinten. Jonkman won voor Jenning.
In het klassement staat Jenning tweede met 35 punten, een punt minder dan leider Pim Ligthart.


Jenning wint voorjaarswedstrijd

LEEUWARDEN – Jening heeft zaterdag 10 maart in Leeuwarden de vierde wedstrijd van de Friese voorjaarscompetitie gewonnen. Op wielercircuit Het Kalverdijkje was hij met Sierd Steigenga (Exmorra) in de finale overgebleven van een zesmans kopgroep. Steigenga werd uit het wiel gereden, waarna Jenning solo over de finish ging. Daarmee pakt Jenning de eerste overwinning van zijn wegseizoen. Eind deze maand is hij met de Nederlandse achtervolgingsploeg actief op het WK baanwielrennen op Palma de Mallorca.


Jenning  naar WK

FRANEKER -Bondscoach Peter Pieters heeft Jenning aangewezen voor deelname aan het WK baanwielrennen. Van 29 maart tot 1 april 2007 is Palma de Mallorca gastheer voor de beste baanwielrenners ter wereld. Jenning start er voor Nederland op de ploegachtervolging. 

Jenning reed het afgelopen weekeinde tijdens de wereldbekerwedstrijd in Manchester zo goed, dat bondscoach Pieters niet meer om hem heen kon. Jenning was dan ook zeer content met zijn uitnodiging. "Daar ben ik heel erg blij mee." In Manchester eindigde de achtervolgingsploeg als zevende op een seconde van de nummer twee. Voor het WK dicht Jenning de Nederlandse ploeg dan ook medaillekansen toe. "We moeten er voor gaan zorgen dat we op Mallorca net aan de goede kant van de seconde zitten, dan is het podium mogelijk." 


Jenning zevende in Wereldbeker ploegachtervolging

MANCHESTER - Jenning  is in Manchester tijdens vierde en de laatste wereldbekerwedstrijd baanwielrennen als zevende geëindigd op het onderdeel ploegachtervolging. Hij kwam met zijn ploeggenoten Jens Mouris, Ismaël Kip en Peter Schep tot een tijd van 4.09.204. In het eindklassement eindigde de nationale achtervolgingsploeg met veertien punten eveneens op de zevende plaats.


Debuut met zevende plaats in World Cup

LOS ANGELES – Jening  heeft het afgelopen weekeinde een uitstekend debuut gemaakt op het wereldplatvorm van het baanwielrennen. Tijdens World Cup wedstrijden in Los Angeles is hij zevende geworden op de individuele achtervolging. Met de Nederlandse ploeg werd hij achtste op het onderdeel ploegachtervolging.

Aanvankelijk zou Jenning alleen in de ploegachtervolging starten. Door een blessure van Jens Mouris is Jenning ook ingezet op de individuele achtervolging over vier kilometer. En dat deed hij meer dan voortreffelijk. Met zijn kwalificatietijd van 4.32.483 eindigde hij als zevende. Met die tijd verbeterde hij zijn persoonlijk record met liefst vijf seconden. In de finale was de Oekraďnse winnaar Popkov maar een seconde sneller dan Jenning.

Op het onderdeel achtervolging reed Jenning met Ismael Kip en zijn Friese provinciegenoten Eelke van der Wal en Sipke Zijlstra in 4.16.171 naar de achtste plaats. Jenning was opgetogen over zijn eerste baanoptreden op wereldniveau. "Een hele mooie ervaring. Hier gaat zeker mijn toekomst liggen."