Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's LinksARCHIEF 2005

 

 

18 oktober 2005:
26 september 2005
:
18 augustus 2005:
  3 augustus 2005:
14 juli 2005
:
  8 juli 2005:
20 juni 2005
:
  6 juni 2005:
30 mei 2005
:
10 mei 2005:
  2 mei 2005:
23 april 2005:
  8 april 2005:
  2 maart 2005:
27 februari 2005:
18 februari 2005:
10 januari 2005

Jenning volgend seizoen naar APAC
Jenning rijdt sterke Univest Grand Prix
Jenning negende op NK tijdrijden
Jenning wint jongerenklassement Idea Mazovia Tour
Jenning opnieuw noordelijk kampioen tijdrijden.
Noorwegen kweekt vertrouwen
Geen NK voor Jenning
Klassiekers goed doorstaan
Jenning volledig hersteld
Jenning mist Olympia's Tour
Voortijdig eind in Luik-Bastenaken-Luik
Valpartij breekt illusies
Jenning klaar voor eerste serieuze test
Uitstekende start wielerseizoen Jenning
Jenning redt mecaniciŽn
Tweede trainingskamp in Spanje
Jenning voelt zich wielrenner worden

Jenning volgend seizoen naar APAC

Jenning heeft een nieuwe ploeg. Voor volgend seizoen heeft hij een overeenkomst gesloten met het APAC Trientalis Cycling Team. 

Jenning is erg tevreden met de mogelijkheid volgend jaar weer op topniveau te kunnen fietsen. "Ploegleider Rik Vink geeft me het vertrouwen en daar ben ik erg blij mee. De ploeg staat bekend als solide en degelijk." Over het programma heeft Jenning geen klagen. "Ik kan een aantal rondes in Frankrijk rijden en andere mooie klassiekers." In de APAC-ploeg kan hij optrekken met zijn kameraad Nico van Dijk.
In de Neo-competitie (renners van 19 - 23 jaar) rijdt Jenning volgend seizoen voor LWV De Friesche Leeuw uit Leeuwarden.

Begin september kreeg Jenning te horen dat zijn huidige opleidingsploeg van Skill-Moser-AH-Trentino met ingang van 2006 wordt opgeheven. Jenning moest daardoor op zoek naar een nieuwe ploeg. De ploeg van Jenning is voor het grootste gedeelte overgenomen door De Peddelaars uit Hoogeveen. Daarin was een plaats gereserveerd voor Jenning. Het gesprek dat hem was toegezegd kwam er maar niet. "Toen heb ik eieren voor mijn geld gekozen. Anders was het misschien heel anders gelopen."                                                top


Jenning rijdt sterke Univest Grand Prix

Jenning heeft in het weekeinde van 18 en 19 september in de Verenigde Staten in de tweedaagse wedstrijd Univest Grand Prix goed gepresteerd. In de wegwedstrijd over 180 kilometer werd hij 26ste, het criterium over 70 kilometer is met een 20ste plaats afgesloten.

De wegwedstrijd op zaterdag was erg zwaar. Het parkoers liep over heuvelachtig terrein met daarin enkele pittige klimmetjes. Het was erg het die dag, bijna veertig graden. Het deerde Jenning nauwelijks. "Daar had ik eigenlijk weinig last van". Voor de meeste renners was het wel een probleem. Slechts 58 van de 150 gestarte renners bereikten de finish. Voor Jenning had de koers wel langer mogen duren. "Eigenlijk kwam ik pas het laatste half uur echt op gang. Jammer dat de koers niet een uur langer was." Jenning eindigde als 26ste, in een groep op 2 minuten en 47 seconden achterstand van Melicto Heredia (Toga).

Het criterium op zondag verliep erg goed voor Jenning. Het was een razend snel, rechthoekig, rondje met een klimmetje. Het bleek onmogelijk om weg te komen. "In de massasprint sprintte ik nog wat half mee en werd 20ste." Het criterium is door 68 renners tot een goed einde gebracht.

Jenning maakte in Amerika als enige Fries deel uit van een vijfmans Nederlands beloftenploeg. Zijn teamgenoten waren Maikel Paas, Frank Kwanten, Wauter Mol en Roel de Vries. 

concentratie voor de start

                                                                                                                                                                                   top


Jenning negende op NK tijdrijden

Jenning is woensdag 17 augustus in Zaltbommel als negende geŽindigd bij het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor Beloften. Jenning was de enige Fries onder de 35 deelnemers.

Jenning had geen superdag. Toch reed hij een verdienstelijke tijdrit. Voor 34,2 kilometer had Jenning 44 minuten en 14 seconden nodig. Goed voor een gemiddelde van 46,39 kilometer per uur. Hij bleef ongeveer anderhalve minuut achter op winnaar Thom van Dulmen (Didam). 

Het uitgezette parkoers moest twee maal worden afgelegd. De eerste ronde reed Jenning iets op reserve. In de tweede ronde wilde hij versnellen, maar dat viel tegen. Jenning was uiteindelijk wel tevreden over zijn prestatie. Jenning moest gerenomeerde tijdrijders en sterke Rabo-renners voor zich dulden. "Het ging best goed. Alleen de laatste tien kilometer in de wind op kon ik niet meer echt doortrekken. Dat was jammer, maar ik heb alles gegeven."          top


Jenning wint jongerenklassement Idea Mazovia Tour

Jenning won de afgelopen week in Polen het jongerenklassement van de vijfdaagse etappewedstrijd Idea Mazovia Tour. In het eindklassement eindigde hij op een tiende plaats.

Jenning heeft met zijn continentalteam Skill-Moser-AH van 26 tot en met 30 juli in Polen een sterke indruk achtergelaten. Elke etappe reed hij attent voorin. Van diverse kopgroepen was hij de aanstichter. In de finale was Jenning ook steeds in de kopgroep te vinden. Dat was wel afzien. "De finale's gingen zo verschrikkelijk hard, zoiets had ik nog nooit meegemaakt. De teller kwam niet onder de zestig kilometer per uur", aldus Jenning.

Het sterke rijden van Jenning resulteerde in mooie daguitslagen. Omdat Jenning zich inzette voor de Poolse sprinters uit zijn ploeg gingen podiumplaatsen aan hem voorbij. In de derde etappe wist Jenning als beloning voor zijn strijdlust wel de witte trui van het jongerenklassement te grijpen. In de laatste twee etappes heeft hij die niet meer uit handen gegeven.           top


Jenning opnieuw noordelijk kampioen tijdrijden

Woensdag 13 juli 2005 heeft Jenning in Veendam het Noordelijk kampioenschap tijdrijden voor Beloften gewonnen. Daarmee heeft hij zich geplaatst voor het NK in Zaltbommel op 17 augustus.

In Veendam greep Jenning zijn kans om het geschonden blazoen weer wat op te vijzelen. Na een periode waarin het door een ongelukkige val minder ging, was hij erop gebrand zijn tijdrittitel te prolongeren. Dat het is gelukt stemt hem positief voor het NK tijdrijden over vier weken. Maar er moet nog wel iets gebeuren wil Jenning daar een goed resultaat neerzetten. "Ik kreeg de grote versnelling met te weinig toeren rond. Ik zal nog een paar keer drempel trainingen uitvoeren met een hoog toerental. Ik zal de komende vier weken nog zeker 25% moeten verbeteren wil ik een mooie uitslag rijden op het NK in Zaltbommel."                   top


Noorwegen kweekt vertrouwen

Jenning is in het Norsk Syklefestival van 29 juni tot 3 juli goed voor de dag gekomen. In twee etappes reikte hij met een negende en zesde plaats tot een toptien klassering. In het eindklassement is hij als 17e geeindigd. Jenning ziet de zomer verder met veel vertrouwen tegemoet.

Jenning was door de stichting "Diamant van het Noorden" uitgenodigd voor deelname aan de zesdaagse etappe wedstrijd Norsk Syklefestival in Noorwegen. Zijn ploeggenoten waren Pieter Terpstra, Huub Duyn en Nico van Dijk.

De eerste dagen ging het redelijk. Jenning kon zich handhaven in het peloton. Maar elke dag voelde hij zich sterker worden. In de derde etappe sloot Jenning de slotklim van tien kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%, als negende af. "In het begin van de klim kon ik nog niet diep gaan. Daardoor moest ik passen toen de kopgroep ontplofte, maar het gevoel was wel goed."
De tijdrit viel met een 22ste plaats iets tegen. Maar in de slotetappe had Jenning goede benen. Met ploeggenoot Nico van Dijk hadden ze plaats genomen in een zesmans kopgroep. "We hebben in de finale om en om geprobeerd weg te komen, maar dat lukte niet. In de sprint hebben we het verkeerd gespeeld, waardoor Nico vierde en ik slechts zesde werd."

Jenning voelt zich nu sterker dan vorig seizoen. Toen maakte hij er met twee overwinningen nog een mooie zomer van. "Daarom heb ik er weer het volste vertrouwen in", aldus een optimistische Jenning.              top


Geen NK voor Jennning

Jenning heeft zich niet geplaatst voor het Nederlands wegkampioenschap voor Beloften op 25 juni in Rotterdam. Zijn behaalde uitslagen zijn niet goed genoeg om zich op de startlijst te laten schrijven. Zijn valpartij in april reikt dus verder dan verwacht.

De afgelopen weken heeft hij verder gewerkt aan het hervinden van de juiste cadans. In het OZ-wielerweekeinde 11 en 12 juni in Zeeland, is Jenning in de eerste etappe 35ste geworden. In de tijdrit diezelfde middag behaalde hij een  tegenvallende 63ste plaats. "Ők had veel energie verspeeld in de ochtendetappe en dat brak me op." In de derde etappe op zondag waren veel kasseienstroken opgenomen. Die waren door de regen gevaarlijk nat geworden. "Het regende ook valpartijen. Zelf ben ik ook een keer gevallen. Ik vond het te link worden en ben afgestapt."

Afgelopen weekeinde heeft Jenning zichzelf een goede dienst bewezen. Op 19 juni werd hij 9e in de Westfriese dorpenomloop om de Theo Koomen-trofee. "Ik zat in de goede ontsnapping van 19 renners. Het is een goed gevoel weer voor de prijzen te kunnen strijden."              top


Klassiekers goed doorstaan

Jenning is de afgelopen week in twee klassiekers gestart. In beide wedstrijden wist hij zich goed staande te houden. 

Op 1 juni stond de Parel van de Veluwe op het programma. Er stond weinig wind. Daardoor werd de wedstrijd niet selectief genoeg en liep het In Harderwijk op een massasprint uit. Jenning mengde zich niet in het gedrang en eindigde als 46ste.

Zondag 4 juni stonden de Limburgse heuvels op het programma. Van een echte 'Ronde' van Limburg was geen sprake. Ten opzichte van vorig seizoen was het parkoers aangepast. Het bestond nu uit zes omlopen met in elke omloop drie heuvels. Het waren korte steile hellingen, waarop in een lange sprint naar boven werd gereden. Dat is niet direct de specialiteit van Jenning. Hij kon zich daardoor niet goed meten met de echte toppers. "Het was geen echte klimkoers. Ōk reed wel sterk, maar had er toch meer van verwacht." Jenning vond zich als 68ste in de uitslag terug.              top


Jenning volledig hersteld

De knie van Jenning is goed hersteld. De afgelopen week heeft hij twee criteriums gereden, Joure en Twijzelerheide. Beide zijn goed verlopen.

Dinsdag 24 mei heeft Jenning na zijn knieblessure voor het eerst weer een wedstrijd gereden. De Ronde van Joure zou een test worden en die is geslaagd. Achter in het peloton heeft hij rustig zijn wedstrijd uitgereden. 

Zaterdag 28 mei heeft Jenning zich in de Ronde van Twijzelerheide weer volledig in het wedstrijdgeweld gemengd. In de slotfase wist hij bij de kopgroep aan te sluiten. In de laatste ronde had Jenning zich in een goede positie voorin gemeld. In de laatste bocht moest hij echter vol in de remmen om een valpartij te ontwijken. Daardoor kwam hij niet verder dan een negende plaats. Er had dus meer in gezeten.

Jenning voelt zich door deze ontwikkelingen sterk genoeg voor de twee klassiekers die hij deze week gaat rijden. Woensdag 1 juni start hij in de "Parel van de Veluwe" en zondag 5 juni in de "Ronde van Limburg".           top


Jenning mist Olympia's Tour

Jenning zal zijn geplande hoogtepunt in Olympia's Tour door Nederland missen. Een opnieuw opspelende knieblessure houdt hem aan de kant. 

Vorige week ging het in Luik-Bastenaken-Luik nog goed met de gekwetste knie. In de Hel van Voerendaal van zondag 8 mei begon de knie halverwege de wedstrijd toch weer op te spelen. Tot dat moment reed Jenning erg sterk. Hij had zich in de kopgroep genesteld en kon op de hellingen met de besten omhoog. Plotseling werd de Hel van Voerendaal een echte hel. Venijnige steken in de knie dwongen Jenning tot opgeven. 

Jenning laat nu eerst uitzoeken wat er precies aan de hand is, voordat hij weer een wedstrijd rijdt. "Olympia's Tour heb ik nu uit mijn hoofd gezet. Een streep door de rekening, maar ik heb getoond nog wel hard te kunnen fietsen. Daar houd ik me dan maar aan vast".         top


Voortijdig eind in Luik-Bastenaken-Luik

Jenning heeft zondag 1 mei naar verwachting gepresteerd in de klassieke wegwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik voor Beloften. Door een knieblessure moest hij de afgelopen week noodgedwongen rust houden. Daardoor ontbrak de kracht die voor zo'n zware wedstrijd nodig is. De knie heeft het goed gehouden. De wedstrijd werd voortijdig beŽindigd.

Er stond een sterk deelnemersveld aan de start. Vanaf het begin werd de koers hard gemaakt. Voor Jenning was het aanklampen. Na negentig kilometer vond hij op de eerste echte klim van de Wanne zijn Waterloo. Jenning is nog tot de bevoorrading doorgereden. Daar is hij afgestapt. Eťn troost: geen enkel ploeglid heeft de wedstrijd uit kunnen rijden.        top


Valpartij breekt illusies

Een valpartij heeft voorlopig een einde gemaakt aan de illusies van Jenning. In de eerste etappe van de Tour du Loir-et-Cher was hij aan een prachtige solo bezig toen het noodlot toesloeg. Op onverklaarbare wijze liep zijn ketting vast. De fiets blokkeerde volkomen en was niet meer onder controle te houden. Jenning viel op zijn knie en hij voelde een stekende pijn. De moraal was verdwenen. In het peloton heeft hij die dag de wedstrijd nog uitgereden.

Jenning ging in de tweede etappe wel van start, maar moest vrij snel teleurgesteld afstappen. Jenning wordt intensief behandeld en hem is een week rust voorgeschreven. Hij hoopt op tijd fit te zijn voor Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op zondag 1 mei.           top


Jenning klaar voor eerste serieuze test

Jenning heeft zich de afgelopen maand in vorm gereden voor de eerste meerdaagse wedstrijden van zijn seizoen. 
Hij reed een goede GP Stad Waregem, oftewel Dwars door Vlaanderen. In de finale knapte echter een spaak. Daardoor ging een goede klassering aan zijn neus voorbij. Ook in de Omloop van de Glazen Stad liet Jenning zich zien. Zijn poging in de slotfase solo naar de kopgroep te rijden mislukte helaas. In het peloton heeft hij zich niet meer in het sprintgeweld gemengd. Een 76ste plaats werd zijn deel. 

In acht dagen staan Jenning nu zes wedstrijddagen te wachten. Op 9 en 10 april eerst de tweedaagse van de Gaverstreek. Van 13 t/m 16 april de Tour de Loire et Cher. Het is een eerste serieuze test op weg naar Olympia's Ronde. Hij is er klaar voor!                          top


Uitstekende start wielerseizoen Jenning

Jenning is zondag 27 februari als dertiende geŽindigd in de Omloop van Haspengouw (B), een wedstrijd over 120 km voor Eliterenners en Beloften. Ruim honderd kilometer reed hij in de kopgroep. Op 15 km vůůr de finish probeerde Jenning het solo. Tien km later werd hij weer ingelopen. Zijn ploeggenoot Floris Goesinnen sprintte naar een derde plaats.

De omstandigheden waren verre van ideaal. Een temperatuur van om het vriespunt en een windkracht van 5 Bf maakten het zwaar. De koers was amper 20 minuten oud toen er een kopgroep ontstond van zes renners. Daarbij Jenning en zijn ploeggenoot Floris Goesinnen. Er werd goed samengewerkt. Pas op 15 km voor de finish kwam daar verandering in. Jenning en Floris hadden afgesproken om de beurt te demarreren. Jenning ging als eerste, op een helling. Hij kreeg nooit meer dan 15 tot 20 seconden voorsprong. Vijf km voor de finish werd Jenning weer ingelopen. "Ik had niet verwacht zolang voorop te blijven. Met de wind op kop was niet tegen vier goed roulerende achtervolgers op te boksen". 

Direct na het inrekenen van Jenning demarreerde Floris. Hij kreeg twee Belgen mee. Zij bleven weg en konden om de ereplaatsen strijden. In de eindsprint had Floris echter geen enkele kans en moest genoegen nemen met een derde plaats. Danny Vandebeek won, voor Joseph Boulton.
Jenning werd met zijn twee lotgenoten nog ingerekend door een groep van zeven renners. Daarbij ploeggenoot Huub Duyn. Op 26 seconden werd Huub zesde. Jenning liet zich uitbollen en werd 13e, eveneens op 26 seconden. 

Jenning kijkt met gemengde gevoelens terug op deze eerste echte wedstrijd van 2005. "De basisconditie is in elk geval goed. Maar achteraf ben ik te vroeg weggesprongen. Er had meer ingezeten".            top


Jenning redt mecaniciŽn

Jenning heeft mecaniciŽn Henk van Heist uit een hachelijke situatie gered. De Moser-AH-Trentino-ploeg maakte een trainingstocht door het Spaanse binnenland. Henk reed er met de volgersbus achter, maar raakte het spoor bijster. Jenning bracht hem weer op het juiste pad.

Henk van Heist reed met een grote bus achter de trainingsgroep. In een van de Spaanse dorpjes kwam hij met de bus klem te zitten. De groep was verkeerd gereden en keerde om. In de smalle straatjes was dat met de bus niet te doen. Bovendien had Henk een aantal auto's achter zich. Er zat niets anders op dan door te rijden. Maar hoe dieper het dorp in, des te groter werd de ellende voor Henk: "Ik reed me steeds finaal vast en kon nagenoeg geen enkele bocht nemen". 

In de groep werd de bus op een gegeven moment gemist. Jenning nam het initiatief om terug te rijden. Henk zat inmiddels al 20 minuten met het zweet in zijn handen. Hij zag geen renners meer, maar ook geen uitweg, tot Jenning verscheen. "Die heeft me er uit geloodst, anders had ik er nu nog gestaan".     top


Tweede trainingskamp in Spanje

Jenning heeft met het Moser-AH-Trentino team voor de tweede maal een trainingskamp opgeslagen in het Spaanse Garrucha. Oorspronkelijk was ItaliŽ het doel. De weersomstandigheden waren daar echter te slecht. De ploegleiding besloot daarom uit te wijken naar Spanje.

Tijdens het eerste trainingskamp waren de renners nog geheel op zich zelf aangewezen. Nu is alles tot in de puntjes geregeld. In Garrucha zijn zeven vakantiewoningen afgehuurd. Bij aankomst stond voor elke renner een nieuwe fiets en al het nodige materiaal klaar. "Iedereen was blij als een kind met zijn nieuwe karretje".

Begeleiding en verzorging zijn perfect. De renners worden om de twee dagen gemasseerd. Het weer is er goed, zodat er prima getraind kan worden. De collegaís van de Skil-Moser-ploeg zijn er ook. "Meestal trainen we apart, omdat de groep anders te groot is".

De eerste twee dagen zijn vooral duurtrainingen afgewerkt. De tweede dag is het laatste trainingsuur als een finale afgesloten. Ook is een tijdrittraining gedaan.

In het algemeen zijn de trainingen iets intensiever dan tijdens het eerste trainingskamp. "We bereiden ons voor op de eerste koersen van het jaar". Jenning rijdt op 27 februari zijn officiŽle openingswedstrijd van het seizoen. "Dan sta ik voor het eerst aan de start in Brussel Opwijk".      top


Jenning voelt zich wielrenner worden

Vanaf half december heeft een deel van de Moser-AH-Trentino wielerploeg een trainingskamp in Spanje opgeslagen.  Sinds 29 december vertoeft Jenning in Garrucha, een vissersplaatsje aan de Spaanse Costa de Almeria. Hij is gelijktijdig met Floris Goesinnen in Garrucha aangekomen.
"Floris is komen vliegen naar Almeria. Ik ben met de bus van Malaga naar Garrucha gekomen. Vijf uurtjes na vertrek werd ik van het station opgehaald door Peter Mazur". Peter zit samen met Macjek Bodnar al een maand in Garrucha. Daar zijn door de ploegleiding van het Moser-AH-Trentino team twee vakantiehuisjes gehuurd.
Jenning en Floris hebben een week samen in een huisje gezeten. Op 4 januari hebben zij gezelschap gekregen van Huub Duyn, Jochem Nannens, Roel de Vries en Frank Wierstra.

Het trainen is er ideaal. "Het is hier wat vlakker dan in Malaga. Dat heeft wel zijn voordelen. Alleen maar in de bergen trainen is ook weinig effectief. En met een groep trainen is veel leuker".
Jenning heeft het wel een paar dagen rustig aan moeten doen. Hij had lichte knieproblemen opgelopen. Dat is nu over en conditioneel gaat het super. "Ik voel me echt wielrenner worden hier".
De klimmetjes worden als de normaalste zaak van de wereld beschouwd. Jenning neemt ze vooral met een licht verzet.
Nog een klein weekje en dan komt Jenning al weer naar huis. "Daarna even wat rust nemen en dan naar ItaliŽ met de Moser-equipe".      top