Home Biografie Nieuws Uitslagen Foto's LinksARCHIEF 2004

 


25 december 2004:
  3 oktober 2004:
20 augustus 2004:
  4 augustus 2004
  9 juni 2004:
31 mei 2004:
  9 mei 2004:

Jenning op trainingskamp in Spanje
NK baanwielrennen teleurstelling voor Jenning Huizenga
Jenning Huizenga kiest voor Team Moser-AH
Jenning Huizenga in bloedvorm
Jenning Huizenga mist NK door ongeval
Jenning Huizenga plaatst zich voor NK wielrennen
Jenning Huizenga noordelijk kampioen tijdrijden

Jenning op trainingskamp in Spanje

Een deel van het Moser-AH-Trentino wielerteam is op trainingskamp in Spanje. Van half december tot half januari bereiden de renners zich er voor op het nieuwe wielerseizoen. Na twee trainingsweekeinden in en rond Roden hebben ze nu bewust gekozen voor de hogere zuid Europese temperaturen.

Op 16 december is Jenning Huizenga naar Spanje vertrokken. Peter Mazur en Maciek Bodnar verbleven toen al in zuid Spanje. Afgelopen week zijn Jochem Nannens, Huub Duyn, Wim Botman, Roel de Vries, Frank Kwanten en Floris Goesinnen naar het warmere oord vertrokken. Na Spanje volgt nog een trainingskamp in Italië, om precies te zijn in Trentino! Waar kan het ook anders!

Vanuit Malaga heeft Jenning zijn eerste ervaringen gemaild.

"Na een vroege vlucht kwamen Nico van Dijk en ik aan op het vliegveld van Malaga. Daar troffen we Thijs Poelstra. Hij zou, net als ons, bij Florian Smits zijn koffers uitpakken. Florian wachtte ons op bij de gate. Het was nog 15 minuten met de metro en even ploeteren met al onze bagage tot bij het huisje in het centrum van Malaga. Het huisje is een van de vele bouwvalletjes in de smalle, met smog gevulde, straatjes van de kustplaats. Florian blijft hier in totaal drie maanden. Hij huurt het van een medebewoner, een student die we Billy noemen. Hij zit in de onderverhuur van de onderverhuurder.

Het eerste wat we deden was natuurlijk de fiets uitpakken en klaarmaken voor een ritje van drie uur. Er is hier maar één vlakke weg en dat is langs de kust. Die verlieten we al snel. Gelijk kwamen we in de heuvels. Nico kon zijn enthousiasme niet bedwingen en vloog omhoog. Ik deed het wat rustiger aan. We kunnen onze lol hier de komende dagen wel op, dat is duidelijk!

De wegen zijn over het algemeen goed en rustig. Het weer is uitstekend, 18 tot 24 graden celcius! De eerste week hebben we het grootste gedeelte in de korte broek getraind. We hebben duurtrainingen gedaan tot wel zes uur. Ook een interval training bergop ging lekker. Al met al heb ik de eerste week ongeveer 25 uur getraind.
Op de klimmen tot 1200m kan ik mijn hartslag goed laag houden, zodat er niet te intensief getraind hoeft te worden.

Alles kan en mag hier. Niemand kijkt ergens van op. Als we ons ‘s middags op het fietsje een weg proberen te banen door een drukke straat, is het wel oppassen. De automobilisten gedragen zich als complete gekken. Het is dan ‘siësta’ en dan wil iedereen naar huis.
Er zijn hier weinig auto´s zonder deuken. Het begint al te wennen, het levensritme van de Spanjaarden. Over een weekje vertrek ik richting Almeria, waar de rest van de Moser ploeg gaat komen.
Een waar trainingsparadijs hier !!

Feliz Navidad
en een gelukkig nieuwjaar alvast!!!"
  top


NK baanwielrennen teleurstelling voor Jenning Huizenga

Op de vernieuwde, overdekte wielerbaan van Alkmaar zijn de afgelopen week de Nederlandse baankampioenschappen gehouden. Jenning Huizenga uit Franeker heeft daarbij zaterdag 2 oktober zijn kansen beproefd op de achtervolging. Dat is op een teleurstelling uitgelopen.

Jenning Huizenga heeft ongekende tijdrit kwaliteiten. Recentelijk werd hij in België nog derde in de proloog van een internationale meerdaagse wegwedstrijd. Zijn omgeving had hem daarom kansen toebedacht op het onderdeel ‘4 km achtervolging’. Van clubgenoot Ytsen Faber (Leeuwarden) leende hij een baanfiets. Vol enthousiasme is Jenning de uitdaging aangegaan.

Hij moest het opnemen tegen Sipke Zijlstra uit Bergum. De start van Jenning was niet goed, te langzaam. Al snel bleek dat hij een te lichte versnelling had gekozen. Na ruim één kilometer werd Jenning door Sipke ingehaald. Jenning kwam toen pas echt op gang. Hij wist de achterstand op Sipke weer goed te maken en hem zelfs weer te passeren. Maar dat is reglementair niet toegestaan. Jenning werd gediskwalificeerd! Sipke Zijlstra eindigde uiteindelijk als achtste. Winnaar werd Jens Mouris uit Ouderkerk aan de Amstel.

Na afloop had Jenning een redelijke verklaring voor het mislukte optreden op dit Nederlands baankampioenschap. Twee weken geleden heeft hij met zijn nieuwe ploeg Moser-AH in Amerika een aantal zware wedstrijden gereden. In korte tijd twee maal een tijdverschil overbruggen is een aanslag op je conditie. Bovendien had Jenning met zijn club "wv Otto Ebbens" de laatste weken de training afgestemd op het Nederlands Clubkampioenschap van zaterdag 25 september. Overigens eindigde dat ook in een teleurstelling. Waar op een podiumplaats werd gerekend, stonden de renners van Otto Ebbens, net als vorig jaar, met een vierde plaats net naast het podium. Slechts drie seconden scheidden hen van de derde plaats. Op het goud kwamen ze 17 seconden tekort.

Door deze activiteiten heeft Jenning zich niet specifiek op het NK Baan kunnen voorbereiden.

Met een noordelijk kampioenschap tijdrijden, overwinningen in de ronde van Appelscha en Surhuisterveen, een derde plaats in de Friese klassieker "A4-Classic", de derde plaats in de proloog van de Ronde van Antwerpen en zijn afgedwongen contract bij het Team Moser-AH, kan Jenning terugzien op een geslaagd wielerseizoen.  top


Jenning Huizenga kiest voor Team Moser-AH

Neo- amateur Jenning Huizenga uit Franeker rijdt in 2005 voor het wielerteam Moser-AH. Het contract moet nog worden getekend, maar Jenning heeft ploegleider Merijn Zeeman zijn woord gegeven.

Jenning had een drietal aanbiedingen gekregen van Trade Teams III. Hij verkiest Team Moser-AH boven Cyclingteam Bert Story-Piels en Löwik meubelen-Tegeltoko, omdat hij bij Moser-AH een vrijere rol in de ploeg heeft. Hij hoeft zich minder in te zetten voor andere renners en mag meer voor zijn eigen kans rijden. Trainingstechnisch wordt hij begeleid door Gerry Takens. Jenning is ook zeer blij met het mooie internationale programma dat hij kan rijden. Alle wereldbekerwedstrijden voor neo-amateurs, Olympia’s Ronde door Nederland en mogelijk zelfs de "baby-Giro".

Jenning Huizenga won dit jaar criteriums in Appelscha en Surhuisterveen. Bovendien werd hij dit jaar derde in de Friese klassieker voor de clubcompetitie, de A7 Classic en derde in de proloog van de Ronde van Antwerpen.
Door deze resultaten kwam hij in de belangstelling bij semi-professionele wielerploegen.
Het Team Moser-AH is drie seizoenen geleden opgericht door oud-wielrenners Popke Oosterhof en Gerry Takens. Het team is gestart met neo-amateurs uit district Noord. Met ingang van 2004 is het team verbreed. Het is een samenwerking aangegaan met DTS, het Noord Hollandse amateur-team van Aike Visbeek en Merijn Zeeman.  top


Jenning Huizenga in bloedvorm

Jenning Huizenga (20) uit Franeker won dinsdag 3 augustus met overmacht de wielerronde van Surhuisterveen. In de wedstrijd voor elite en beloften kwam hij na 80 km solo over de finish. Het was zijn tweede overwinning binnen een week. In Appelscha won hij op woensdag 28 juli ook al na een solo. Jenning is momenteel in bloedvorm. Door zijn goede resultaten dit seizoen is er ook belangstelling van semi-professionele wielerploegen.

Jenning start in Surhuisterveen achteraan. Binnen een paar ronden is hij voorin te vinden en bepaalt mede de wedstrijd. Er zijn nog geen tien ronden gereden of Jan Hendrik Westra (Ureterp), teamgenoot van Jenning, demarreert. Hij krijgt Arne Kornegoor (Baak) mee, gevolgd door Maarten Tjallingii (Arnhem). Jenning weet er als enige nog solo naar toe te rijden. Vanuit het peloton worden geen georganiseerde achtervolgingen ingezet. Pogingen van solisten mislukken allemaal. Daardoor weet het viertal de voorsprong geleidelijk te vergroten tot een niet meer te overbruggen afstand. De samenwerking in de kopgroep stagneert op het moment dat het peloton dreigt te worden ingelopen. Daar profiteert Jenning van. Er was een premie beschikbaar gesteld voor degene die als eerste het peloton op een ronde zou zetten. Zijn vluchtmakkers zaten op elkaar te letten om er als eerste naar toe te sprinten. Als de aansluiting tot stand is gekomen, houden zij hun benen stil. Op dat moment demarreert Jenning. Dat is een gok, want er moet dan nog tien km worden afgelegd. Maar Jenning kan geweldig tijdrijden en die kwaliteit benut hij in Surhuisterveen volledig. Met een voorsprong van een minuut gaat hij solo over de finish.

Een zeer indrukwekkende overwinning heeft Jenning in zijn palmares bij kunnen schrijven! Maar wat zag het er twee maanden geleden anders uit. Door een ongeval moest hij het NK tijdrijden missen. Als noordelijk kampioen in die discipline achtte hij zich zeker niet kansloos. Hoewel hij sneller dan verwacht weer op de fiets zat, kwam daarna het NK op de weg in Rotterdam nog te vroeg. Bij het ingaan van de laatste ronde moest hij afstappen.

Een week later ging het in Noorwegen al veel beter. Met een noordelijke selectie deed hij daar mee aan een etappewedstrijd. Zijn uitslagen varieerden van een 6e tot en met een 17e plaats. Dat gaf duidelijk aan dat Jenning op de weg terug was. Met de twee recente overwinningen als voorlopige hoogtepunten. De overwinning in Appelscha was zjjn eerste overwinning in een criterium bij de elite/neo-amateurs.

Een drietal Trade Teams 3 heeft bij Jenning Huizenga aangeklopt om hem in hun wielerploeg voor volgend jaar op te nemen. Dat betekent weer een stapje hoger op weg naar mogelijk het professionele wielrennen. Voorlopig wil hij het wielrennen nog een jaar combineren met het afronden van zijn studie.  top


Jenning Huizenga mist NK door ongeval

Jenning Huizenga (Franeker) had hoge verwachtingen van zijn optredens op twee Nationale kampioenschappen wielrennen. Een ongeval op zondag 6 juni maakt echter een abrupt einde aan alle illusies.

Tijdens een trainingsrit rijdt Jenning bij Ferwoude achter op een plotseling remmende auto. Door de berm in te sturen probeert hij de auto te ontwijken. Dat mislukt helaas. Met zijn linker schouder toucheert hij de auto en slaat over de kop. Het trieste resultaat is een losgescheurde aanhechting van het sleutelbeen en een gaatje in de long.

Jenning Huizenga is voor minstens zes weken uitgeschakeld. Daardoor miste hij het NK tijdrijden op 9 juni in Bergeyk. Maar ook het NK op de weg, op 26 juni in Rotterdam, gaat nu aan zijn neus voorbij.  top


Jenning Huizenga plaatst zich voor NK wielrennen

Jenning Huizenga (Franeker) is pinkstermaandag in Jubbega tijdens het noordelijk districtkampioenschap wielrennen als zesde geëindigd in de categorie Neo-amateurs. Daarmee heeft hij zich geplaatst voor het Nederlands kampioenschap (NK) op 26 juni in Rotterdam.

De wedstrijd in Jubbega ging over 126 km. Er moesten 20 rondes worden afgelegd. De Eliterenners en de Neo-amateurs (19 –23 jarigen) reden gezamenlijk voor hun eigen kampioenschap. Al in de eerste ronde ontstond een kopgroep van 11 renners. Daar zat Jenning nog niet bij. "Ik zat te ver van achteren om direct te reageren. Maar het was nog vroeg en heb me verder rustig gehouden. Ik rekende erop dat later in de wedstrijd wel reactie zou komen". 
De kopgroep hield lang stand. Pas in de laatste ronde slaagde een achtervolgende groep van 14 renners erin om aansluiting te krijgen. Daarbij de attente Jenning Huizenga. Jenning had goed gegokt. Hij was er als de kippen bij om op het juiste moment mee te springen. "In zeer korte tijd hebben we een gat van een minuut dicht gereden. Maar op het moment dat we aansloten hield iedereen de benen stil. Ik ben toen verrast, want in de slotfase wisten negen renners alsnog weg te komen". 
Jenning wint nog wel de sprint van de achtervolgers. Hij wordt daarmee tiende in de wedstrijd en zesde in de categorie Neo-amateurs. Jenning was daarmee toch enigszins teleurgesteld. "Ik was nog fris en had goede kans in de sprint voor een podiumplaats te strijden. Jammer dat ik bij die laatste ontsnapping niet direct reageerde. Maar ik heb me in elk geval geplaatst voor het NK".

Met deze prestatie plaatst Jenning zich voor de tweede maal dit seizoen voor een NK. Eerder deed hij dat al voor het NK tijdrijden, 9 juni in Bergeik. " Ik ga met meer ambities naar het NK tijdrijden. Daar hoop ik op een plaats bij de eerste tien. Het wegkampioenschap in Rotterdam is te vlak en daardoor niet selectief genoeg. In een massasprint heb ik nog geen kans", aldus Jenning Huizenga.  top


Jenning Huizenga noordelijk kampioen tijdrijden

Wielrenner Jenning Huizenga uit Franeker is donderdag 6 mei in Veendam kampioen tijdrijden van District Noord geworden. Bij de beloften, 19 – 23 jarigen, was hij over 21 kilometer ruim dertig seconden sneller dan zijn naaste concurrenten.

Jenning Huizenga was niet geheel fit. Toch liet hij op het natte parcours rond Veendam zien momenteel in goede vorm te zijn. Zaterdag 1 mei werd hij al uitstekend derde in de zware A7-classic, een wedstrijd over ruim 160 kilometer in het oosten van Friesland. In april won hij in recordtijd de tijdrit van Warns. Jenning Huizenga maakt tot nu toe dus een sterk seizoen door.  top